IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Япония иска да си върне славата при чиповете, ще ѝ трябват сериозни инвестиции

Япония е отчита най-много закривания на фабрики за чипове от всяка друга страна или регион по света в периода 2009-2019 г., следвана от Северна Америка

15:30 | 11.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Що се отнася до инвеститорите, не е ясно дали те са съгласи с тези планове.

„Много хора вярват, че производството на чипове е ненужно“, изтъква Хатори, бившият инженер на Sony. "Фондовата борса се радва, когато една компания реши да напусне бизнеса с полупроводници", подчертава той.

Според компанията за пазарни проучвания IC Insights Япония отчита най-много закривания на фабрики за чипове от всяка друга страна или регион по света в периода 2009-2019 г., следвана от Северна Америка.

Спадът в японската индустрия за чипове е успореден на този при индустрията за електронни устройства и компоненти, която загуби позиции пред конкуренти от Южна Корея и Тайван при персоналните компютри, телевизорите и смартфоните. Без клиенти у дома, японската индустрия за чипове започва да губи фокус.

Самата Toshiba продаде повече от половината от своя дял в бизнеса си с флаш памет на ръководен от Bain Capital консорциум през 2018 г., за да плати за преструктурирането си, въпреки че все още запазва 40% от бизнеса, който сега се нарича Kioxia. Western Digital от САЩ, партньор в производството на Kioxia, предложи сливане, политически чувствителна сделка, която вероятно ще се нуждае от благословията на японското правителство.

Преди година Toshiba също обяви, че излиза от производството на интегрални схеми, с което остави 770 работници без работа.

Sony, макар и все още лидер в производството на фотоматрици, разпродаде бизнеса си с полупроводници още през 2007 г.  Fujitsu продаде своя водещ завод в префектура Мие на UMC. Миналата година Panasonic напусна производството на чипове, продавайки три завода в префектури Тояма и Ниигата на тайванската Nuvoton Technology.

Renesas Electronics, най-големият производител на процесори в Япония, обяви затварянето на две завода по-рано тази година, с което сви броя на своите фабрики за производство на чипове в Япония до седем от 22 в своя пик. Компанията дори не мисли за големи инвестиции в нов капацитет. "Няма промяна в нашия настоящ бизнес модел", заяви през април изпълнителният директор на Renesas Хидетоши Шибата.

Но ситуацията при японските производители на чипове не е напълно обречена. Някои запазени производствени мощности могат да бъдат модернизирани и направени по-ефективни и конкурентноспособни, превръщайки Япония в допълнителен източник на чипове за останалата част на света, твърдят някои експерти.

япония япония

"Япония трябва да си изясни защо се нуждае от силна индустрия на полупроводниците", изтъква Хидеки Уакабаяши, професор по технологичен мениджмънт в Токийския технологичен университет и ключов член на панела за стратегии за полупроводниците към METI. Той твърди, че полупроводниковата индустрия на Япония все още има силни страни, като автомобилните чипове, които биха могли да бъдат използвани, за да помогнат на останалия свят да осъществи прехода към електрически превозни средства и „нисковъглеродна икономика“.

Полупроводниците са важни компоненти в автомобилите и тяхната роля само ще расте в бъдеще, прогнозира Уакабаяши. Графичните чипове и фотоматриците в момента се използват само при смартфоните и компютърните игри, но те ще бъдат монтирани на автомобилите в бъдеще, тъй като превозните средства стават по-свързани и автономни, допълва той. "Това е пазар, който Япония трябва да покрие", смята Уакабаяши. "Без полупроводници Япония не може да прави автомобили, ако иска", добавя той.

Чипове, използвани в автомобилите и при промишлените роботи, се доставят от Renesas Electronics, която произвежда от 60% до 70% от своите чипове в Япония и възлага на подизпълнители останалата част от производството, като TSMC.

япония япония

Понастоящем автомобилните чипове изискват само технологии за обработка между 20 и 40 нанометра, но в бъдеще те вероятно ще изискват чипове от 10-нанометров клас. Това е ниво на миниатюризация, което надхвърля възможностите на Renesas – поради тази причина компанията възлага на подизпълнители производството на всичко по-малко от 40 нанометра.

Дори поддържането на основни възможности за производство на чипове ще бъде скъпо.

Според Уакабаяши поддържането на производството на чипове ще изисква инвестиции на стойност до 50 милиарда долара през следващите няколко години, за да запази Япония своя 10-процентеов дял в производството на полупроводници.

Потенциалните източници на капитал включват телекомуникационния оператор NTT, който разработва светлинни чипове със Sony и Intel с надеждата да превърне технологията в стандарт за 6G мрежите, и чуждестранни инвеститори или държавната Japan Investment Corporation.

Една от идеите, според Уакабаяши, е да се създаде "инвестиционен фонд за национална сигурност" между САЩ и Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още