IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ, Германия и Русия опростиха дълга на Афганистан

11:50 | 08.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
САЩ, Германия и Русия опростиха дълга на Афганистан

Афганистан приветства обявеното снощи решение на САЩ, Германия и Русия да отпишат изцяло дълговете му към тях, съобщиха световните агенции. САЩ обяви, че ще опрости дълга на страната в размер на близо 108 млн. долара.

Германия и Русия също ще опростят на 100% задълженията на Афганистан, подчерта говорител на американското правителство, като тези задължения са в значително по-голям размер.  

По думите на американския говорител разрешването на проблема с дълга ще допринесе за развитието на търговията, инвестициите и други икономически взаимоотношения на Афганистан с кредиторите на страната, както и с останалата част на света. В тази връзка САЩ ще призоват и останалите страни, към които Афганистан има дългове, да опростят дължимите суми.

Изявлението от американска страна дойде след провелата се през миналата седмица в Лондон международна конференция на кредиторите на Афганистан, която приключи с обещание за финансова помощ от общо 10,5 млрд. долара за възстановяването на страната през следващите пет години.

След 30 години разрушения започваме от нищото и всеки жест, подобен на този, помага за възстановяването на Афганистан“, заяви говорител на президента на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 08.02.06 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още