IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фиат няма да листва Ферари през 2006 г.

12:23 | 07.02.06 г.
Автор - снимка
Създател
Фиат няма да листва Ферари през 2006 г.

Изпълнителният директор на Фиат Серджио Маркионе заяви, че компанията няма намерение да листва Ферари през 2006 г., отхвърляйки спекулации, че легендарната марка може да направи своя дебют на борсата през тази година, съобщи Ройтерс.

Миналата година висш служител от италианската Медиобанка, ключов акционер във Ферари, заяви, че 2006 може да е дългоочакваната година в която Ферари да се появи на борсата, ако Фиат се съгласи. Фиат контролира 56% от акциите на Ферари.

Листването на Ферари не е включено в плановете за 2006 г. След това ще видим“, заяви Маркионе пред репортери по време на представянето на нова облигационна емисия на Фиат.

Италианският вестник Ел Журнале съобщи в четвъртък миналата седмица, че Фиат е загърбил плановете за листването на Ферари, което не е приоритет на базирания в Торино производител. Вместо това той се надява да подобри представянето на Ферари, който през миналата година се раздели с губещата марка Мазерати.

Източник от Фиат заяви за Ройтерс, че производителят ще помогне за намирането на нов инвеститор, ако Медиобанка реши да продава дела си във Ферари.

Медиобанка купи акции във Ферари през 2002 г., за да налее средства във Фиат, които тогава бяха в дълбока криза. Банката продаде 3.3% от акциите миналата година, с което намали участието си до 11.7%.

Маркионе заяви, че Фиат се цели в нови стратегически партньорства, за да избегне риска от инвестиции в нови продукти. Той не посочи потенциалните нови партньори. В момента Фиат има сътрудничество с индийската Тата Моторс, френския Пежо-Ситроен, Сузуки Мотор Корпорейшън и Форд Мото Корпорейшън.

Фиат може да надвиши поставената си цел от 30% дял от продажбите на домашния пазар, добави Маркионе. Официалните статистики за януари показват, че Фиат държи 30.8% от пазара на коли в Италия.

Според Маркионе чрез облигациите, които се очаква да бъдат пуснати през следващата седмица, ще бъдат набрани най-малко 750 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още