IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Илиев: Инвестициите в криптовалути са риск за банките

До средата на 2022 г. ще излезе европейският регламент, а до края на следващата година и правилата на Базелския комитет, посочи финансовият журналист

21:43 | 25.06.21 г. 2
Петър Илиев: Инвестициите в криптовалути са риск за банките

Предложенията включват разделянето на криптовалутите в две категории и налагането на различни регулации за всяка категория. Банките ще трябва да отговарят на най-високите капиталови изисквания, за да се покрият рисковете.

Политиката на стимули на Европейската централна банка в момента действа отрицателно на търговските банки, но и на техните клиенти.

“За да извършват услуга с криптовалути банките ще натоварят своите клиенти, тъй като цената в момента ще им бъде непоносима и те ще я прехвърлят на вложителите“, прогнозира Илиев.

Според него е възможно банки да имат проблеми с международни организации, ако се окаже, че държат криптоактиви, произхождащи от санкционирани държави.

„Инвестициите в криптовалута са директна заплаха за стабилността на банките и това е ясно показано в публикувания документ от Базелския комитет – няма значение дали става дума за  stablecoins или криптовалути. Криптовалутата е с най-висок риск – повече от кредитен риск, пазарен риск, системен или операционен риск“, посочи журналистът.

Той напомни, че в документа е записано, че при оценка на ликвидния риск паричните потоци от криптоактиви се оценяват на нула, а паричните изходящи потоци от пасива се оценяват на 100%.

„При stablecoins може да се стигне и до квазиликвиден риск, тъй като при реализация на обезпечението им може да сте стигне до шоково изтегляне на ликвидност от банки, цитира документа Илиев и предупреди, че ликвидният риск може да се превърне в системен в подобна ситуация. – Това е последният акорд в опитите за регулиране на изключително хаотичния крипто пазар“.

„С увеличението на обемите на пазарите на криптовалути започна въвеждане на регулации за криптоактивите – и като инструменти, и като търговия – за да се предпазят финансовите системи. В края на 2019 г. Европейската комисия излезе с предложение за регламент и сериозни ограничения на издателите и търговците на криптовалути, посочи експертът.

Петър Илиев прогнозира, че регламентът ще е много по-тежък от сегашните условия.

„Дигиталните валути на централните банки няма да попадат под тази регулация, тъй като те са напълно различен финансов инструмент, каза Илиев. – Валутата е висша форма на суверенитет. Нито една държава няма да допусне свободна валута.“

Журналистът е на мнение, че с „въвеждането на дигитални валути може да се направят и платформи, които ще унищожат криптовалутите.“

Той смята, че най-късно до средата на 2022 година ще излезе европейският регламент, след който емитенти на криптоактиви ще „трябва да затворят врати“.

Според Илиев предложенията и правилата на Базелския комитет ще бъдат реализирани до края на следващата година.

Какви са ограниченията, които ще наложат регулациите, за да се предпазят дребните инвеститори? Ще имат ли интерес банките да  държат криптовалути?  Защо не могат да съществуват паралелно дигитални валути на централни банки и криптовалути? 

Повече за предложенията на Базелския комитет и регулации на криптопазарите може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
"кого ще обвиним за следващия бумбам? коронавируса? китай? някой заседнал кораб? криптовалутите и биткойн? Друг? " Елементарно. Руснаците! >И без това имат наглоста да бият с бомби по курса на английските кораби и с РЕБ да карат електрониката на американците да млъкне. Имат наглостта и на нацистите в Украйна да казват: нацисти! >Някой благороден еуропеец да си е отворил устата по темата? >Те са! >Нали така?Така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 3 години
Още, още намалете лихвите. И депозитите забранете и таксите вдигнете.Да видим какво ще стане..what can go wrong..кого ще обвиним за следващия бумбам? коронавируса? китай? някой заседнал кораб? криптовалутите и биткойн? Друг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още