IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите модели на Sony Ericsson помогнаха за трикратен ръст в печалбата

Sony Ericsson е на пета позиция в световната ранглиста на мобилните производители

12:13 | 18.01.06 г.
Автор - снимка
Създател
Новите модели на Sony Ericsson помогнаха за трикратен ръст в печалбата

Sony Ericsson, петият най-голям световен производител на мобилни телефони, обяви почти трикратен ръст на чистата си печалба за тримесечието, с което значително превиши очакванията на анализаторите. Големият растеж според съобщението на групата се дължи на успеха на последните модели телефони.

Джойнтвенчърът между японската Sony и шведската Ericsson има печалба от 144 млн. евро за последните три месеца на 2005 г. спрямо 55 млн. евро за същия период на 2004 г. Печалбата преди данъци и такси е в размер на 206 млн. евро, което е покачването от 47% на годишна база.

Оборотът за октомври-декември е достигнал 2,31 млрд. евро (от 2 млрд. година по-рано), а продадените телефони за периода са 16,1 млн. броя (12,6 млн. за същия период на 2004).

От Sony Ericsson уточняват, че са продали над 3 млн. броя от модела Walkman, който е вдъхновен от прочутия преносим плеър на Sony, и че подготвят 3G версия на апарата.

Според компанията през миналата година в световен мащаб са продадени 785 млн. мобилни телефона, а прогнозите за тази година са за ръст на пазара от 10%.

Sony Ericsson е на пета позиция в световната ранглиста на мобилните производители. На първо място все още е финландският гигант Nokia, следван от Motorola, Samsung и LG Electronics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още