IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV прехвърля на Петром дейността си в България

Румънският Петром ще притежава 178 бензиностанции OMV в България, Румъния и Сърбия и Черна гора, включително дейността в областта на търговия на едро

10:07 | 18.01.06 г.
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

Водещата петролна и газова група в Централна Европа OMV прехвърля своя бизнес в България, Румъния, Сърбия и Черна гора на своето подразделение Петром, съобщиха от централата на компанията.

OMV Рафиниране и Маркетинг GmbH продава на Петром 99.9% от трите компании: OMV България ЕООД, OMV Румъния Минералоел Mineraloel s.r.l. и OMV Югославия d.o.o.

Петром ще притежава 178 бензиностанции OMV в България, Румъния и Сърбия и Черна гора, включително и дейността в областта на търговия на едро.

Изпълнителният директор на OMV Волфганг Рутенщорфер заяви: “Настоящата сделка е важна за засилването на позицията на Петром. Ние бихме желали да развием ПЕТРОМ от позицията на водещ производител на нефт и газ в една напълно интегрирана петролна и газова компания в Югоизточна Европа, което ще бъде основата за устойчивия растеж на компанията.”

“Това е взаимоизгодна сделка едновременно за компанията-майка и за нейното подразделение, тъй като с тези три компании Петром ще съсредоточи значителен ноу-хау и ще може да се превърне в хъб (бизнес център) за групата OMV в Югоизточна Европа. За компаниите OMV новата структура ще улесни управлението на доставките на горива чрез осигуряване на директен достъп до рафинериите в Румъния”, твърди Рутенщорфер.

Бензиностанциите на компанията в Югоизточна Европа ще продължат своето развитие с бранд OMV.

Югоизточна Европа ще продължи да се разраства като пазар през следващите години и затова веригите бензиностанции OMV също ще се разширява. До 2010 г. близо 300 бензиностанции в България, Румъния, Сърбия и Черна гора ще оперират с търговската марка OMV – най-вече в България и Сърбия и Черна гора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още