IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отнеха лиценза на сръбския мобилен оператор Мобтел

Мобтел е трябвало да поиска разрешение за преотстъпването на част от лиценза си, но според правителството не го е направила, „защото е знаела, че това няма да й бъде позволено“

11:39 | 30.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Отнеха лиценза на сръбския мобилен оператор Мобтел

Сръбското правителство реши да отнеме лиценза на мобилния оператор Мобтел за извършване на телекомуникационна дейност заради няколко нарушения на лицензионния договор, съобщи гръцкото изданиe Reporter.

Мобтел е единият от двата мобилни оператора в Сърбия.

Правителството е разкрило, че без неговото съгласие компанията е подписала договор с косовския оператор Мобикос, което е в разрез с условията при получаването на лиценза. Оказва се, че по този начин телекомът незаконно е преотстъпил част от лиценза си за дейност в Косово на местната телекомуникационна компания, която е собственост на считания за престъпен бос Екрем Лука.

Със сключването на сделката Мобтел е засегнал икономическите интереси на държавата и е позволил на Екрем Лука да реализира огромни печалби, използвайки сръбския държавен лиценз и инфраструктура“, се казва в официалното становище на правителството. Властите смятат, че е застрашена дори националната сигурност.

Мобтел е трябвало да поиска разрешение за преотстъпването на част от лиценза си, но според правителството не го е направила, „защото е знаела, че това няма да й бъде позволено“.

С управлението на групата временно е натоварена държавната компания Телеком, докато не бъде намерен нов оператор, който да поеме дейността й.

Мобтел е основана от сръбския милиардер Боголюб Карич, който тази година получи от Европейската комисия приза за най-добър мениджър в Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още