IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Изтичането на мозъци от Русия е причинило щети за 30 млрд. долара

16:52 | 14.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Изтичането на мозъци от Русия е причинило щети за 30 млрд. долара

През последните 15 години над 25 хил. учени са напуснали Русия, за да живеят и работят в чужбина. Други 30 хил. имат договори с чуждестранни компании, които се подновяват ежегодно, пише руският вестник „Правда“.

Според изданието, въпреки че миграцията на научни специалисти е обичайно явление в световен мащаб, Русия търпи огромни загуби, лишавайки се от работата на висококвалифицирани кадри с обещаващо бъдеще.

Статистиката показва, че не по-малко от 20% от специалистите от Руската академия на науките работят извън граница. В резултат на изтичането на мозъци Русия търпи загуби и пропуснати ползи за общо 30 млрд. долара, посочва вестникът.

Особено голям брой учени са напуснали страната в края на 90-те години, когато специалисти в различни области – математика, генетика, биотехнологии – са заминавали на цели групи, за да търсят по-добър живот в чужбина.

По преценки на експерти общият брой на руснаците, занимаващи се с научна и изследователска дейност, е намалял наполовина в периода 1990-2002 г.

Емиграцията на руски учени продължава и в началото на XXI век. Най-лесно те намират работа в САЩ, където има търсене на физици, математици и биолози. Според изданието американските студенти дори се шегуват, че университетите в страната са място, където руски професори преподават на китайци и индийци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:48 | 14.12.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още