IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Все повече британци предпочитат да купуват подаръци онлайн

Почти един от всеки пет запитани смята да купи подаръци за 500 лири.

15:58 | 12.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Все повече британци предпочитат да купуват подаръци онлайн

Британците ще увеличат разходите си за коледни подаръци с 10% в сравнение с миналата година до 366 лири средно, се казва в проучване на консултантската компания Mintel, цитирана от Ройтерс.

Почти един от всеки пет запитани смята да купи подаръци за средно 500 лири.

Въпреки прогнозирания спад на продажбите на подаръци в търговските вериги и магазините, според проучването делът на британците, които пазаруват през Интернет ще се увеличи. Двама от всеки пет жители на Острова смятат да купят поне част от подаръците за Коледа през Интернет, което представлява около 38 на сто от запитаните, в сравнение с 22 на сто през 2001 г.

Според Mintel Интернет е предпочитан начин за пазаруване за 15 на сто от британците.

Проучването посочва, че все повече потребители предпочитат да пазаруват по Интернет, за да пестят време и неудобства, причинени от опашки и търсене на място за паркиране, но наред с това фактор е и развитието на технологиите. Броят на домакинствата, които ползват високоскоростен Интернет, постоянно се увеличава и това прави пазаруването онлайн по-лесно.

Всичко това е в ущърб на традиционните магазини, чиито продажби намаляват за сметка на компании за онлайн търговия като Amazon.com и eBay, както и на търговската верига Tesco, специализирана в продажбата на плодове и зеленчуци, която обаче наред с храните, постоянно увеличава броя и на други видове продукти в каталога си.

По данни на FootFall, която предоставя бизнес информация, общият брой на клиентите в търговските центрове и магазините във Великобритания се е увеличил със 7,1 на сто през седмицата до 4 декември от предишната седмица, въпреки че като цяло продажбите в страната са по-ниски в сравнение със същата седмица през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 05.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още