IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски брокер бърка брой с цена на акции, прави загуби за $223 млн.

Брокер на Mizuho Securities Co. въвежда оферта за продажба на 610 хил. акции на J-Com Co. на цена една йена, вместо истинската поръзка от клиент за една акция на зена 610 000 йени (малко над 5 хил. долара).

13:00 | 10.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Японски брокер бърка брой с цена на акции, прави загуби за $223 млн.

Грешно въведена оферта за продажба на акции предизвика вълнения на фондовата борса в Токио в четвъртък, и загуби за компанията на брокера за 27 млрд. йени ( 223,2 млн. долара), съобщи Asahi Shimbun. Брокер на Mizuho Securities Co. въвежда оферта за продажба на 610 хил. акции на J-Com Co. на цена една йена, вместо истинската поръчка от клиент за една акция на цена 610 000 йени (малко над 5 хил. долара).

В четвъртък е първият ден за търговия с акциите на малката компания J-Com Co. след тяхната регистрация на токийската фондова борса. Компанията е емитирала само 14 500 акции, което означава, че поръчката превишава с 42 пъти този брой.

След въвеждането на поръчката, борсовата система алармира, че има голяма разлика между въведената цена и текущата пазарна, но брокерът игнорира това предупреждение и ордера е потвърден. Според брокера често имало такива предупреждения от системата и затова по навик той го е игнорирал.

Официални лица от борсата са позвънили на Mizuho Securities за странната поръчка и от брокерската компания се опитват да я отменят. През това време обаче системата регистрира продажби на акции на  J-Com на минимално разрешената цена за деня от 572 хил. йени.

След като от брокерската компания се опитват да възстановят всички продадени акции, цената им се повишава до горната граница за деня от 772 хил. йени. Според представители на Mizuho Securities, компанията е успяла да възстанови 470 хил. акции на минималната цена от 572 000 йени, но останалите 140 хил. акции са купени на много по-висока цена.

Според президента на Mizuho Securities Макото Фукуда, в резултат на грешката загубите са 27 млрд. йени, но могат да достигнат до 30 млрд. йени. Mizuho Securities е дъщерна компания на голямата японска финансова корпорация Mizuho Financial.

В петък търговията с акции на J-Com Co. бе временно прекратена. Премиерът на Япония Джуничиро Коидзуми е поискал от ръководството на борсата да разследва случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още