IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Унгария е убедена, че ще се присъедини към еврозоната през 2010 г.

Фиксираните от Брюксел критерии за приемане на еврото като валута предвиждат съответната страна да има бюджетен дефицит, не по-голям от 3% от БВП

10:40 | 08.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Унгария е убедена, че ще се присъедини към еврозоната през 2010 г.

Унгарското правителство одобри ревизирана програма за приемане на еврото като валута на страната, като е убедено, че Унгария ще се присъедини към еврозоната през 2010 г., предаде АФП.

Европейският съюз отправя критики към Унгария заради това, че не е успяла да ограничи разходите си през 2005 г., както самото правителство планираше, и то за четвърта поредна година.

Днес страната ще представи на ЕС одобрената правителствена програма, която дава гаранции, че критериите на Маастрихт ще бъдат покрити през 2008 г., а приемането на еврото – през 2010 г.

Унгария трябва да намали бюджетния си дефицит до ниво под 3% от БВП до 2008 г., ако правителството желае да спази критериите на Маастрихт. Прогнозите на Будапеща за дефицита за тази година бяха ревизирани от 3,6 на сто до 6,1 на сто от БВП. За следващата година очакванията са за дефицит от 4,7% от БВП спрямо предишни очаквания за 2,9%.

Фиксираните от Брюксел критерии за приемане на еврото като валута предвиждат съответната страна да има бюджетен дефицит, не по-голям от 3% от БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 08.12.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още