IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наложиха $32 млн. глоба на Microsoft заради злоупотреба с монопол

Американската компания ще трябва да отмени комбинираната продажба на услугата си за инстантни съобщения заедно с операционната система Windows XP

16:37 | 07.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Наложиха $32 млн. глоба на Microsoft заради злоупотреба с монопол

Властите за защита на конкуренцията в Южна Корея наложиха санкция от 32 млн. долара на Microsoft заради злоупотреба с доминиращо положение, предаде АФП. Това е поредният удар, стоварващ се върху софтуерния гигант, като жалбите срещу него продължават да нарастват.

„Търговските практики на Microsoft възпрепятстват конкуренцията на софтуерния пазар и нарушават интересите на потребителите“, се казва в становището на южнокорейската антимонополна комисия.

Американската компания ще трябва да отмени комбинираната продажба на услугата си за инстантни съобщения заедно с операционната система Windows XP, тъй като такъв тип комбинация ограничава достъпа на потребителите до аналогични продукти на конкурентни компании.

Microsoft разполага със срок от 180 дни, за да спре комбинираната продажба на двата продукта. Освен това компанията се задължава да пусне две версии на Windows в страната – едната и без Media Player.

През октомври американският гигант плати 761 млн. долара за постигането на извънсъдебно споразумение с един от най-големите си конкуренти - RealNetworks, който подаде жалба срещу компанията на Бил Гейтс отново заради злоупотреба с монопол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още