IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Членовете на Нюйоркската фондова борса приеха сливането с Archipelago

NYSE ще се превърне във втората по големина публично търгувана борса след Deutche Boerse

12:03 | 07.12.05 г.
Автор - снимка
Създател
Членовете на Нюйоркската фондова борса приеха сливането с Archipelago

Членовете на Нюйоркската фондова борса (NYSE) одобриха предложението за сливане с групата за електронна търговия Archipelago. След финализирането на сделката борсата ще се превърне в публично дружество, слагайки край на над 200-годишната си история като частна компания.

Повечето анализатори са на мнение, че стъпката е необходима, за да може NYSE да посрещне предизвикателствата на конкурентите си, които вече са предприели подобни реформи. Предложението е прието с над 95% одобрение.

NYSE ще се превърне във втората по големина публично търгувана борса след Deutche Boerse. Вследствие на сливането и новите технологични решения, които ще бъдат въведени с помощта на Archipelago, борсата ще предложи и редица нови продукти на своите клиенти. 70% от капитала на дружеството ще бъдат собственост на членовете, а останалите ще се търгуват свободно.

„Това е исторически момент за NYSE и събитие от изключителна важност както за нашето бъдеще, така и за нашите клиенти и американския капиталов пазар като цяло“, смята изпълнителният директор на борсата Джон Тейн, който е основният „архитект“ на операцията. „Тази промяна ще ни предостави стабилна основа за растеж, потенциал за създаване на икономическа стойност и конкурентна позиция на глобално равнище“.

Основният въпрос, който стои пред NYSE към момента, е свързан с бъдещето на търговската система. Според редица наблюдатели е възможно да се премине към електронна платформа за търговия, която да замени сегашната система на гласово подаване на поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още