IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейците свиват коледните си разходи с 3%

В Топ 10 на най-желаните подаръци влизат същите стоки, както и през последните няколко години – CD-та и DVD-та, следвани от дрехи, играчки, парфюми

12:35 | 24.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Европейците свиват коледните си разходи с 3%
Средно 3% по-малко ще похарчат европейците за коледни подаръци тази година, показва проучване на консултантската компания Deloitte.

По-разточителни в празничното пазаруване ще бъдат ирландците, които ще увеличат коледните си разходи с 8% спрямо миналата година, а също и испанците (+6 на сто).

За сметка на това в Германия общата сума, давана за подаръци и украса, ще падне с 9%, в Португалия и Италия - с по 6%, в Холандия – с 5 на сто, а във Франция – с 3 на сто.

Проучването на Deloitte е извършено в периода 10-25 октомври в девет европейски страни сред общо 6800 души.

В края на 2004 г. европейските потребители се надяваха, че предстоящата година ще бъде по-добра от отминаващата. Сега, след като са установили, че икономическата ситуация не се е променила съществено, са по-песимистично настроени и по-малко склонни към големи разходи“, се казва в доклада на консултантската компания.

Във всички страни, участвали в изследването, запитаните заявяват, че ще са принудени да пожертват един тип разходи за сметка на друг. Така много от европейците планират да пренасочат бюджета за подаръци на приятелите си към този за изненади на децата.

В Топ 10 на най-желаните подаръци влизат същите стоки, както и през последните няколко години – CD-та и DVD-та, следвани от дрехи, играчки, парфюми и други козметични продукти.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 24.11.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още