IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на IPO-тата в Европа ще продължи през 2006 г.

Европейските борси са нараснали с близо 20% от началото на 2005 г., позволявайки на "новодошлите" на пазара на акции на Стария континент да наберат 58 млрд. долара

15:04 | 23.11.05 г.
Бумът на IPO-тата в Европа ще продължи през 2006 г.

Бумът на листванията на борсата, наблюдаван от началото на годината в Европа, със сигурност не е приключил за годината и очакванията са, че той ще продължи през 2006 г., прогнозират банкери, въпреки че отчитат по-малко благоприятните условия и увеличаването на рисковете.

Европейските борси са нараснали с близо 20% от началото на 2005 г., позволявайки на "новодошлите" на пазара на акции на Стария континент да наберат 58 млрд. долара за периода, обем на IPO-та, недостиган от Интернет бума през 2000 г.

Тази активност ще бъде подпомогната и от факта, че инвеститорите разполагат с ликвидни средства, а инвестиционните фондове, големи привърженици на такъв тип операции, имат активи за пласиране.

"Нивото на ликвидност е помогнало, но движението се подхранва повече от големите капитализации, постигнати благодарение на еволюиращите до най-високото си ниво от три – четири години пазари", коментират от Citigroup.

Според банката инвеститор, взел участие във всички IPO-та от началото на годината, ще получи възвръщаемост от 25%, а 12,8% би била тя при участие в последните 6 месеца.

"Докато хората имат възможност да реализират такава доходност, ще продължат да купуват", добавят от Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още