IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът Nasdaq с нов четиригодишен максимум, рекорд и за Nikkei

За повишението допринесоха прогнозите на Националната Асоциация за Бизнес и Икономика (НАБИ), според които ръстът на БВП на САЩ се очаква да достигне 3.6% през тази и 3.3% през следващата година

09:42 | 22.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът Nasdaq с нов четиригодишен максимум, рекорд и за Nikkei

В понеделник щатските индекси регистрираха ръст, като технологичният Nasdaq добави 0.66% към стойността си до ниво от 2 241.67 пункта, което бе и най-високото му затваряне от близо четири години насам.

Повишение отбеляза и индексът Dow Jones, който се повиши с 0.5% до ниво от 10 820.28 пункта.

За повишението допринесоха прогнозите на Националната асоциация за бизнес и икономика (НАБИ), според които ръстът на БВП на САЩ се очаква да достигне 3.6% през тази и 3.3% през следващата година, независимо от високите енергийни цени и негативното влияние на преминалите през септември и октомври урагани.

Според тях стабилността на щатската икономика ще позволи на Fed да продължи с политиката си на „умерено“ повишение на лихвите в борбата му срещу инфлацията.

Прогнозата е за леко по-висок от досегашните предвиждания ръст на щатската икономика през тази година и леко по-нисък през следващата. За сравнение, през 2004 година щатската икономика отбеляза най-големия си от пет години насам растеж от 4.2%.

НАБИ прогнозира още, че равнището на безработица в САЩ, която през изминалата година възлизаше на 5.5%, ще се понижи до 5.1% през тази и ще е под нивото от 5% през следващата година.

До нов петгодишен максимум се повиши вчера и японският индекс Nikkei 225. Той приключи днешния ден с повишение от 0.2% до ниво от 14 708.32 пункта.

Силен спад отбелязаха обаче останалите азиатски индекси, като корейският KOSPI завърши деня със спад от 1.9% до ниво от 1 244.5 пункта, а тайванският претеглен индекс изгуби 0.7% от стойността си до 6 059.19 пункта.

Спадът на корейският индекс стана реалност след поевтиняването на компонента с най-голямо относително тегло в индекса - Samsung, чиито акции загубиха близо 2% от стойността си, както и след стартиралото поскъпване на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още