Експертът посочи, че в производствените предприятия със столово хранене е необходимо да се въведат смени, така че да се ограничи събирането на маси от хора.
“Едното предизвикателство е да спазим законодателна рамка, но другото е да ограничим разпространението на заразата”, посочи Ребека Клейтман и информира, че според закона работодателят трябва да използва колективните средства за защита, за да ограничи риска.
Мениджърът по трудово право посочи, че служителите под карантина все пак не са под карантина по смисъл на закона, когато не са получили болничен.
“Наредбата за медицинската експертиза допуска издаването на болничен, както и издаването на такъв в полза на родител, който трябва гледа детето си, когато то е под карантина. Но в случаите, в които се затворят училищата, те не са под карантина в медицинския смисъл”, коментира Клейтман.
По думите ѝ случаите, в които ние сме принудени да стоим вкъщи, за да не се разболяваме един друг, не е карантина по смисъла на закона.
“ С оглед на това, за тези служители не се прилагат тези правила да бъдат изолирани. Консервативният и най-благоприятен подход за служителите в тази ситуация би бил да ги изпратим вкъщи и да им платим това, което биха получили, доколкото финансовото състояние позволява”, смята експертът.
Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.