IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Olympus понижи печалбата си с близо 70% за шестмесечието

Компанията планира да съкрати до 30% от персонала си в подразделението за цифрови фотоапарати, за да се справи с последиците от по-ниските цени в сектора

11:13 | 08.11.05 г.
Автор - снимка
Създател
Olympus понижи печалбата си с близо 70% за шестмесечието

Японската компания Olympus обяви спад от 67,7% в чистата си печалба за фискалното шестмесечие, като лошите резултати на подразделението за цифрови фотоапарати са заличили ефекта от силното представяне на производството на ендоскопи.

Чистата печалба за наблюдавания период възлиза на 2,17 млрд. йени (15,6 млн. евро) спрямо 6,71 млрд. йени (48 млн. евро) година по-рано. Очакванията на компанията бяха за печалба в размер на 2,1 млрд. йени.

Olympus е четвъртият най-голям производител на цифрови фотоапарати след Canon, Sony и Eastman Kodak. Компанията се счита за най-засегнатата в сектора от забавеното напоследък търсене на тези продукти, което доведе до рязко понижение на цените.

Въпреки това от японската група остават оптимистично настроени за бъдещето, като повишават прогнозите си за чиста печалба в края на финансовата година до 27 млрд. йени (194 млн. евро) вместо досега очакваните 23 млрд. йени. Прогнозите на анализаторите са за печалба в размер на 11,83 млрд. йени.

Компанията планира да съкрати до 30% от персонала си в подразделението за цифрови фотоапарати, за да се справи с последиците от по-ниските цени в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 08.11.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още