IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fitch понижи кредитния рейтинг на италианската банка Unicredito

Оценката на перспективите е на ниво „стабилна“, премахнат е специалният статус на наблюдение, поради приключването на сделката по придобиването на 65% от капитала на Bayerische Hypo und Vereinsbank (HVB)

16:43 | 28.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Fitch понижи кредитния рейтинг на италианската банка Unicredito

Рейтинговата агенция Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на италианската банка Unicredito от АА- на А+. Краткосрочният кредитен рейтинг на финансовата институция бе понижен от F1+ на F1. Оценката на перспективите е на ниво „стабилна“, премахнат е специалният статус на наблюдение, поради приключването на сделката по придобиването на 65% от капитала на Bayerische Hypo und Vereinsbank (HVB).

Агенцията повишава дългосрчния рейтинг на HVB от А- на А, а краткосрочният – от F2 на F1. Оценката на перспективите за германската банка също е на ниво „стабилна“.

Предприетото понижение на рейтинга на Unicredito е продиктувано от притесненията относно интеграцията на дъщерните дружества във финансовата група, както и от забавения икономически рестеж в Германия, където оперира придобитата HVB. Повишението на рейтинга на немската банка отразява възможността за получаване на сериозна оперативна и финансова подкрепа от страна на компанията майка.

В България финансовата група притежава Булбанк (част от Unicredito от 2000 година) и HVB Банк Биохим (закупена от дъщерната на HVB Bank Austria Creditanstalt през 2002 година), а в началото на тази година HVB добави към портфейла си и Хеброс банк.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още