IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Electrolux подобрява резултатите си на фона на масови протести на служители

Компанията отчита извънреден разход от 922 млн. крони за периода, свързан със затварянето на заводи в Испания и Италия

12:47 | 25.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Electrolux подобрява резултатите си на фона на масови протести на служители

Electrolux, най-голямата компания в света за електродомакински уреди, обяви по-добри от очакваните финансови резултати за третото тримесечие и потвърди прогнозите си за лек спад в печалбата за цялата 2005 г.

Печалбата преди данъци на шведската група за третото тримесечие възлиза на 1,47 млрд. крони (154 млн. евро) спрямо 1,24 млрд. крони година по-рано и при средни очаквания на анализаторите за 1,37 млрд. крони.

Компанията отчита извънреден разход от 922 млн. крони за периода, свързан със затварянето на заводи в Испания и Италия, както и с продажбата на губещо подразделение в Индия.

Продажбите на Electrolux за тримесечието са нараснали с 8,5% на годишна база до 32,1 млрд. крони, или над консенсусните очаквания за 31 млрд. крони.

От компанията, която притежава марките AEG, Zanussi и Frigidaire, очакват пазарът на електродомакински уреди да отбележи ръст през 2005 г. както в Европа, така и в САЩ. Не се уточнява обаче колко голям ще е растежът.

В края на миналата седмица обявеният план за преструктуриране на Electrolux, включващ съкращаването на голяма част от служителите, предизвика бурни дебати и протести в цяла Европа. В немските заводи на компанията бяха организирани протестни митинги срещу освобождаването от длъжност на 1750 души. 

Профсъюзни организации призоваха към всеобща стачка на всичките 25 хил. служители на компанията в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още