IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишение в потребителските цени и продажбите на дребно в САЩ

През изминалия месец Fed повиши лихвените развища в страната за 11-ти пореден път, като анализаторите очакват нови повишения през ноември и декември

17:42 | 14.10.05 г.
Повишение в потребителските цени и продажбите на дребно в САЩ

Министерството на труда на САЩ обяви, че индексът на потребителските цени за септември се е повишил с 1,2 на месечна база, или с 4,7 на сто на годишна база за последния месец. Ръстът е най-големият за последните 25 години и е предизвикан от ураганите Катрина и Рита и високите цени на петрола.

Според доклада 90% от ръста се дължи на 12%-то увеличение на цените на енергийните ресурси през последния месец, довели до скок на цените на бензина до над 3 долара в някой части на САЩ.

През август показателят отчете ръст от 0,5 на сто на месечна база и 3,6 на сто на годишна база.

Повишението през септември е шесто поред, което поражда нови опасения у икономистите и инвеститорите за инфлация.

В отделен доклад бе посочено, че продажбите на дребно отбелязват повишение от 0,2 на сто, след като се понижиха с 1,9 на сто през август. Ако се изключат продажбите на автомобили продажбите бележат ръст от 1,1 на сто, в сравнение с 1 на сто през предходния месец.

За последния месец цените на храната са се повишили с 0,2 на сто, докато самолетните билети неочаквано реализираха понижение от 1,4 на сто, въпреки ръста на горивата. Новите коли поскъпнаха с 0,4 на сто, а облеклата поевтиняха с 0,1 на сто.

През изминалия месец Fed повиши лихвените равнища в страната за 11-ти пореден път, като анализаторите очакват нови повишения през ноември и декември.

В момента щатските индекси се търгуват на положителна територия, като Dow Jones е с повишение от 8,64 пункта до 10,225 пункта, а S&P 500 отчита повишение от 1,31 пункта до 1178,15 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 14.10.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още