IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария ще остане данъчен рай за богатите чужденци

15:21 | 07.10.05 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария ще остане данъчен рай за богатите чужденци

Швейцария ще остане данъчен рай за богатите чужденци, които ще продължат да се ползват от изгодно данъчно облагане след взетото късно снощи решение от Националния съвет – долната камара на швейцарския парламент, съобщи АФП.  

С 87 гласа „за“ срещу 67 „против“ Съветът отказа да отмени данъчните облекчения, оспорвани от депутата Сюзан Льотенегер, според която подобна практика не е справедлива и води до огромни пропуснати ползи за държавата.

Льотенегер е посочила, че повечето от милиардерите в Швейцария са чужденци, сред които е и шампионът от Формула 1 Михаел Шумахер. По думите й германецът, който живее в кантона Во, плаща данъци между 2 и 4 млн. швейцарски франка, което е десет пъти по-малко от това, което би дължал обикновеният швейцарски данъкоплатец.

Според противниците на предложението обаче данъчните отстъпки засягат малко на брой хора. От тях се ползват около три хиляди чужденци, живеещи в страната, като 92% от тях са се установили в кантоните Во, Женева, Вале, Тесен и Гризон.

Ако Швейцария премахне предимствата, с които се ползват тези хора, е възможно богаташите да напуснат страната, което би довело до неприятни последствия – от една страна данъчните биха загубили все пак големите си постъпления от тях в момента, от друга, потреблението във въпросните региони би спаднало значително.

Данъчните правила в Швейцария позволяват на богатите чужденци, които не работят в страната, да бъдат облагани с по-малък данък от швейцарските граждани, като в същото време различните данъчни отстъпки се договарят чрез адвокат директно с кантона, в който живее чужденецът.

От тези отстъпки не могат да се ползват нито богатите швейцарци, нито чужденците, които работят в страната.

Ако отхвърленото предложение за премахване на статуквото бе прието, това би била поредната промяна, която би довела до загуба на ореола на Швейцария като данъчен рай за богаташите по света. От началото на юли швейцарските банки наложиха данък върху лихвите по влоговете на граждани от Европейския съюз в полза на техните правителства. Целта е да се наложи ограничение върху некоректните данъкоплатци, които се възползват от закона за секретност на швейцарските банки. Първоначално данъкът ще бъде 15%, като през 2008 година ще бъде повишен на 20%, а през 2011 - на 35%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още