IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси поеха в различни посоки след решението на Китай за юана

Китайската народна банка определи официален референтен курс на китайската валута малко под очакванията на пазара

11:14 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните борсови индекси в Азиатско-тихоокеанския регион поеха в различни посоки в сряда, а инвеститорите наблюдаваха внимателно китайския юан на фона на ескалиращия търговски спор между САЩ и Китай, предава CNBC.

Китайската народна банка определи официален референтен курс на китайската валута от 6,9996 юана за долар, което беше малко под пазарните очаквания. Китайската централна банка позволява на обменния курс да се повишава или намалява с до 2% спрямо референтната стойност.

В Китай Shanghai Composite се понижи с 0,32% до ниво от 2768,68 пункта. Shenzhen Component отбеляза лек ръст, а Shenzhen Composite напредна с 0,114%.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се понижи с 0,33% до ниво от 20 516,56 пункта, като една от най-големите компании в индекса – Fanuc, отписа 1,72% от стойността си. Topix също отбеляза лек спад.

В същото време южнокорейският индекс Kospi изтри 0,41% от стойността си и достигна ниво от 1909,71 пункта. Книжата на производителя на чипове SK Hynix поскъпнаха с 2,64%.

Индексът S&P/ASX 200 отбеляза ръст от 0,64% до ниво от 6519,50 пункта.

В Хонконг индексът Hang Seng се понижи с 0,23% до равнище от 25 915,60 пункта, а книжата на китайския производител на електромобили BYD поевтиняха с 4,88%, след като компанията обяви, че продажбите й през юли са намалели с около 17% спрямо същия период на миналата година. Цената на листнатите в Шънджън акции на компанията се понижи с 0,62%.

Оншорният юан се разменя за 7,0441 юана за долар. Офшорният юан, който се обменя за 7,0795 юана за долар, е използван от чуждестранни инвеститори и банки.

Юанът се понижи под внимателно наблюдаваното ниво от 7 юана за долар в понеделник и разтърси световните финансови пазари, а американското Министерство на финансите определи Китай като валутен манипулатор.

През миналата седмица американският президент Доналд Тръмп обяви неочаквано, че ще наложи нови мита върху китайски вносни стоки за 300 млрд. долара от 1 септември, засилвайки търговската война между Пекин и Вашингтон.

„Решението на (китайския президент) Си Дзинпин да позволи курсът (на юана) леко да се понижи е китайският еквивалент на туит“, казва Даниел Ръсел, бивш помощник-държавен секретар за източноазиатските и тихоокеанските въпроси, пред CNBC.

„Това е сигнал за САЩ и за Доналд Тръмп. Той казва: Хей, ако искате да воювате, ще поемете няколко удара. Китай няма да рухне, това е голяма страна, голяма икономика и тя просто няма да позволи да бъде изнудвана политически“, допълни Ръсел.

Доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава до ниво от 97,52 пункта. Японската йена се разменя за 106,7 йени за долар. Новозеландският долар поевтиня с близо 2% и се разменя за 0,6397 долара, след като централната банка на страната изненада пазарите и понижи официалния си лихвен процент с 50 базисни пункта до историческо дъно от 1%.
Австралийският долар се разменя за 0,6698 щатски долара.

Цената на петрола се понижи в следобедните часове на азиатската търговия, като фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват до 58,90 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI също отбелязват лек спад от 53,59 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още