IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианският кабинет одобри оспорвания бюджет

След напрегнати дискусии министрите се споразумяха за понижаване на дефицита с 11 милиарда евро и въвеждане на мерки за събуждане на икономиката

13:41 | 30.09.05 г.
Италианският кабинет одобри оспорвания бюджет

Италианските министри приеха доста оспорвания бюджет, имащ за цел да намали съществено дефицита на страната, съобщи ВВС. След напрегнати разговори италианският кабинет одобри мерките за понижаване на дефицита с 11 милиарда евро и се споразумя за стартирането на планове за събуждане на тромавата икономика.

Предложенията на премиера Силвио Берлускони бяха оспорвани от някои от членовете на неговата управляваща коалиция. Сега бюджетът трябва да бъде одобрен от двете камари на Парламента.

Кабинетът на Силвио Берлускони се намира под голям натиск за намаляване на бюджетния дефицит, който няколко години превишава лимита, определен от ЕС.

Предложенията за бюджета, оповестени късно в четвъртък, включват намаляване на разходите с 16 милиарда евро. Сред областите, за които са предвидени по-малко пари, са държавните ведомства и здравеопазването. Ще бъдат въведени строги мерки, за да се предотвратят случаите на избягване на данъчното облагане.

Предложенията включват още инвестиции на стойност 4 милиарда евро за стимулиране на икономическия растеж, който е на средно ниво от 1% от 2001 година насам.

Предвидени са данъчни облекчения за над 1 милиарда евро за семействата, а компаниите ще платят 2 милиарда по-малко за разходите по социални осигуровки. С идеята за предстоящите избори догодина, премиерът Берлускони коментира, че предложенията в бюджета са финансово разумни, въпреки че споровете около него бяха доста напрегнати.

Миналата седмица финансовият министър Доменико Синискалко напусна поста си, обявявайки, че разприте около бюджета го дразнят. Съществува обаче и мнение, че оставката му е свързана и със скандала „Фацио“.

Италия получи забележка да намали бюджетния си дефицит, за който прогнозите сочат, че тази година ще достигне 4.3%. Правилата на Европейския съюз по отношение на единната европейски валута изисква страните да поддържат бюджетния дефицит на ниво под 3% от брутния вътрешен продукт.

Бюджетът за следващата година предвижда дефицитът да намалее до 3.8%, но синдикатите предупредиха, че ще се противопоставят на орязването на разходите за здравеопазване и социални услуги и ще планират национални стачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още