IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carlsberg затваря половината от европейските си пивоварни

18:02 | 27.09.05 г.
Carlsberg затваря половината от европейските си пивоварни
Carlsberg, петата по големина пивоварна компания в света, изправена срещу сериозна конкуренция и застой на продажбите в Западна Европа, подготвя план за затваряне на половината от пивоварните си в региона, който е и основен пазар на компанията.

Датската компания предвижда да прекрати производството във второстепенните си пивоварни или "по-голямата част от 30-те европейски производства, основно в Западна Европа", съобщава говорителят на компанията, цитиран от AFP.

"Прибягваме до необходими рационализации на пазара в Западна Европа, където се пие все повече вино и все по-малко млади хора консумират бира", добавя той.

Според датския финансов всекидневник Boersen, Carlsberg ще затвори 14 второстепенни производствени центрове от общо 29 в Западна и Източна Европа. Историческият център на компанията в Копенхаген най-вероятно ще бъде затворен до 6 години.

През август от пивоварния гигант съобщиха, че смятат да затворят много от пивоварните си компании в Западна Европа заради спад на продажбите и понижение на цената на пивото в региона. Тогава бе споменато за пристъпване към икономии на стойност 500 млн. датски крони на година (67,2 млн. евро).

През второто тримесечие продажбите на компанията в Западна Европа се понижиха с 8% до 6,98 млрд. крони срещу 7,60 млрд. крони за същия период на предходната година.

Датската компания има 31 000 служители в 91 производствени центъра в 48 страни по света.

Carlsberg е собственик на българските пивоварни "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво", които компанията закупи през 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още