IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Sony съкращава 10 хил. работни места и затваря 11 завода из целия свят

Предвидено е също и спирането на някои странични дейности

10:30 | 23.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Sony. Снимка : AP.
Sony. Снимка : AP.

Новият генерален директор на Sony Хауърд Стрингър разясни вчера на пресконференция в Токио плановете си за промени в компанията, съобщиха световните агенции.  

Основните точки от плана за засилване на позициите на Sony включват съкращаване на 10 000 работни места (от общо 151 400 в света). 4 000 от тях се намират в Япония, а останалите 6 000 - в чужбина. 11 завода (от общо 65 в света) ще бъдат затворени или продадени до 2007 г. 

Според френския вестник “Льо Монд” стратегията на директорa е да върне компанията към основната й дейност – производството на електроника за масово ползване (телевизори, видео игри, уредби), от която печели 70% от приходите си. 

Предвидено е също и спирането на някои странични дейности. Компанията вероятно ще преотстъпи дяловете си в Sony Communication Network – доставчик на Интернет. Предвиждат се намаляване на производството на нови технологии в областта на роботиката и увеличаване на броя на моделите телевизори с плосък екран.

Новият генерален директор иска да скъса напълно с политиката на управление на своя предшественик Нобюиюки Идеи, който залагаше на разширяването на дейностите на компанията. 

Именно той инвестира в разработване и приложение на проекти във финансовата сфера и Интернет. Според Стрингър  обаче тези опити само намалили ефективността на Sony в електрониката.

“Ние вече не сме единствената алтернатива на пазара. Трябва да се подготвим за силната и компетентна конкуренция. Ще сме като руснаците, защитавали Москва в битката срещу Наполеон!", обяви емоционално Стрингър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още