IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сръбският завод Застава започва да произвежда Fiat Punto след година

Очаква се в завода на сръбската компания в Крагуевац да бъдат сглобявани 16 хил. коли годишно

11:25 | 21.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Fiat Punto; снимка: Italiancar
Fiat Punto; снимка: Italiancar

Сръбският автомобилен производител Застава подписа договор с италианския гигант Фиат за производство на модела Fiat Punto, съобщиха световните агенции.

Договорът с Фиат е първата стъпка към планираното дългосрочно сътрудничество между двете компании, като се очаква партньорството да позволи на Застава да разшири предлагането на продуктите си както на вътрешния, така и на външния пазар.

Според договора производството на Punto в Сърбия ще започне след 12 месеца. Дотогава ще бъде модернизирана технологичната база в завода на Застава и ще бъде проведено допълнително обучение на персонала.

Очаква се в завода на сръбската компания в Крагуевац да бъдат сглобявани 16 хил. коли годишно.

Сръбският министър на икономиката Предраг Бубало заяви по случай сделката, че подписаният договор не означава, че Застава е приватизирана или че се планира приватизация, а само че ще бъде установено техническо и бизнес сътрудничество.

Бубало уточни, че ако компанията докаже капацитета си да сглобява модерни автомобили, ще се появят условия за привличането на нов стратегически партньор и евентуално за сключването на приватизационна сделка.

Сръбският производител, който има около 4400 служители, изпитва трудности за намирането на стратегически партньор от 2001 г., когато Застава Холдинг се разпадна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още