IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Анализатори очакват Fed да повиши лихвите в САЩ до 3,75%

Според проучване на Reuters сред 21 валутни дилъри, показе че 16 от тях очакват повишение на лихвите

12:11 | 19.09.05 г.
Анализатори очакват Fed да повиши лихвите в САЩ до 3,75%

Ураганът Катрина причини големи щети на пет от щатите в САЩ – Алабама, Мисисипи, Луизиана, Джорджия и Флорида. Според анализаторите правителството на страната ще хвърли над 200 млрд. долара за възстановяването на засегнатите райони. Тези цифри обаче няма да попречат на Федералния резерв на САЩ (Fed ) да повиши лихвения процент за 11-ти пореден път на заседанието си във вторник до ниво от 3,75 базисни пункта.

Основната причина за новото повишение на лихвите от страна на Fed ще бъде зараждащите се инфлационни процеси, както и високите цени на петрола. През юни 2004 г. лихвите в САЩ бяха на ниво от 1%, което е най-ниското им равнище от 1958 г. насам.

Според проучване на Reuters сред 21 валутни дилъри, показва, че 16 от запитаните очакват повишение на лихвите. В петък Goldman Sachs също се присъедини към прогнозата за повишение, но уточни, че ако Fed направи пауза, то ще е защото високите цени на петрола са влошили икономическата несигурност след Катрина.

Днес цената на петрола отбеляза ръст от най-ниското си ниво от 5 август, като се повиши със 73 цента до 63,73 долара за барел, докато в петък цената на златото достигна нов 17-годишен рекорд – 464 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още