IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефицитът по текущата сметка на САЩ се понижи до 195,7 млрд. долара

Изменението се дължи предимно на спада на финансовите помощи за други страни

17:42 | 16.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Дефицитът по текущата сметка на САЩ се понижи до 195,7 млрд. долара

Дефицитът по текущата сметка на САЩ за второто тримесечие се понижи до 195,7 млрд. долара, като данните за първото тримесечие бяха ревизирани до рекордните 198,7 млрд. долара.

Изменението се дължи предимно на спада на финансовите помощи за други страни, показват данните от доклада на правителството. Това кара някои икономисти да смятат, че свиването на дефицита няма да продължи през следващите месеци, тъй като високите цени на вносните стоки и особено тези на енергията ще доведат до ръст на изходящите потоци.

Дефицитът по салдото “Стоки и услуги” нараства до 173,3 млрд. долара, спрямо 173,1 млрд. долара за първите три месеца на 2005 година. Чуждестранните активи в САЩ са се увеличили с 393,1 млрд. долара за второто тримесечие, а американските активи в чужбина регистрират повишение от 250,8 млрд. долара.

Според председателя на Федералния резерв, Алън Грийнспан, дефицитът по текущата сметка и рязкото покачване на цените на недвижимите имоти са основните фактори, допринасящи за дисбаланса в икономиката на страната.

“Единственото, което Фед може да предприеме, за да повлияе на този дисбаланс, е да забави икономическия растеж”, смята Джей Брайсън от Wachovia Corp. Според него дефицитът по текущата сметка е една от основните причини Фед да предприеме поредно повишение на лихвите. Решението за основния лихвен процент ще бъде обявено на 20 септември.

Днес бяха изнесени и данните за нетните капиталови потоци за юли, които нарастват до 87,4 млрд. долара, спрямо 80,9 млрд. долара за предходния месец. Повишението се дължи на ръста на покупките на американски активи от страна на частни инвеститори.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 16.09.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още