IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Google планира да увеличи капитала си с минимум 4,18 млрд. долара

12:17 | 15.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Google планира да увеличи капитала си с минимум 4,18 млрд. долара

Американската Интернет компания Google определи емисионна цена от 295 долара на акция в предвиденото увеличение на капитала си, което прави увеличението в размер на 4,18 млрд. долара – най-значителната сума при този род операции от пет години насам.

Групата, чиито акции се търгуват на борсата от миналата година, обяви през август, че смята да осъществи публично предлагане на акции, като възнамерява да използва набраните средства за покриване на общи фирмени разходи, както и за придобиване на някои допълнителни активи и технологии.

Операцията се отнася за 14 159 265 акции, като тези цифри съответстват на първите знаци след числителната запетая на числото пи. Възможно е компанията да пусне в продажба допълнителни 600 хил. акции, което ще увеличи общия размер на увеличението до 4,29 млрд. долара.

Увеличението на капитала на Google е най-значимото досега за високотехнологична американска компания от 1996 г. и най-голямото за всички сектори въобще след това на Goldman Sachs през 2000 г., което позволи на банката да набере 4,51 млрд. долара.

Търговията с акциите на Google започна през август миналата година на емисионна цена от 85 долара. Максимумът по позицията бе достигнат през юли тази година – 317,80 долара за брой, а вчера акциите приключиха на ниво от 303 долара, което бе дневен спад от 2,8%. Подробностите за увеличението на капитала бяха обявени след края на търговията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още