IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Fed: Малцинствата в САЩ получават по-скъпи ипотечни кредити

17:01 | 14.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Fed: Малцинствата в САЩ получават по-скъпи ипотечни кредити

Представителите на малцинствата в САЩ плащат по-високи лихви върху заем за закупуване на къща, отколкото белите, пише вестник USA TODAY.

Според Федералния резерв (Fed) разликата може да се обясни главно, но не изцяло, с фактори като дохода.

В изследване на данните за ипотеките през 2004 г. икономисти от Fed са открили, че средната лихва по ипотечните кредити е била 32.4% сред афроамериканците, 20.3% при белите от испански произход и 8.7% при белите, които не са с испански произход.

По-скъпите кредити обикновено спадат към категорията "near-prime" или "subprime" (когато кредитополучателят не отговаря на условията за основната лихва) и носят по-високи лихви.

При определянето на лихвата по кредита под внимание се взимат фактори като сумата на заема, доходът и мястото.

Fed прави проучване и на по-пълни данни от осем финансови институции, които отпускат subprime кредити. В някои случаи обяснението за разликата е в расовите различия, в други обаче остават още въпроси.

Според икономистите повече от две трети от разликите при по-скъпите кредити могат да се обяснят с финансови фактори и избор на финансова институция.

Фактът, че представителите на малцинствата търсят заем от институции, специализирани в такива кредити, може да означава, че те са били насочени към тях или че някои институции не желаят или не могат да извършват такива услуги за малцинствата.

Fed е помолил някои от банките да осигурят повече информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 14.09.05 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още