IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексът на бизнес доверието в Италия се повиши до 7-месечен максимум

Поевтиняването на еврото с 8% от началото на годината е една от най-важните причини за повишението

12:27 | 08.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
Индексът на бизнес доверието в Италия се повиши до 7-месечен максимум

Индексът на бизнес доверието в Италия, четвъртата по големина икономика в Европа, се повиши до 7-месечен максимум през август, като достигна ниво от 87,5 пункта. Повечето икономисти очакваха понижение до 85,5 пункта, спрямо 86,4 пункта за месец юли.

Анализатори смятат, че поевтиняването на еврото с 8% от началото на годината е една от най-важните причини за повишението, тъй като се е отразило благоприятно на износа на страната. Така ефектът от поскъпването на петрола и увеличението на разходите на потребителите и производителите е бил отчасти неутрализиран.

“Неочакваното повишение на индекса е сигнал, че индустрията дава признаци на възстановяване през второто полугодие, което може да доведе до нарастване на брутния вътрешен продукт в края на годината”, смята Марко Вали, представител на миланската банка Unicredit Banca Mobiliare.

БВП се е повишил с 0,7% за второто тримесечие, след като регистрира спад от 0,5% за първите три месеца на тази година. Това накара ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) да ревизира прогнозата си от 0,6% спад на 0,2% ръст на БВП за 2005 година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 08.09.05 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още