IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ запази основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 2%

Нивото на безработица във Франция и Германия се понижи през последния месец, въпреки че средното ниво за еврозоната е 8,7% - по-високо, отколкото в САЩ, Англия и Япония

15:24 | 01.09.05 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ запази основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 2%

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент в еврозоната на ниво от 2% за 27-ми пореден месец. Сигналите за постепенно възстановяване на европейската икономика карат повечето анализатори да смятат, че няма да има намаление на лихвените нива до края на тази година.

Нивото на безработица във Франция и Германия се понижи през последния месец, въпреки че средното ниво за еврозоната е 8,7% - по-високо, отколкото в САЩ, Англия и Япония.

Широкият агрегат на паричното предлагане М3 регистрира ръст от 7,9% на годишна база, което е най-високото ниво от октомври 2003 насам. Повишението може да окаже инфлационен натиск, което дава основание да се смята, че евентуално повишение на лихвения процент в идните месеци не е изключено. Инфлационните тревоги се подклаждат и от допълнителни фактори, като урагана Катрина в САЩ и поскъпващия петрол.


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още