IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Петролът ще остане скъп, заплашва растежа в Азия

Някои азиатски страни, като Индонезия и Филипините, вече усещат ефекта от високите петролни цени под формата на растяща инфлация

12:37 | 25.08.05 г.
МВФ: Петролът ще остане скъп, заплашва растежа в Азия
Цената на петрола ще остане висока и заплашва да забави икономическия растеж в Азия, където голямото търсене е една от причините за покачване цената на черното злато, съобщи генералният директор на МВФ Родриго Рато.

"Растежът в Азия е забележителен. Разбира се, съществуват и рискове, най-големият от които за момента е цената на петрола", съобщава Рато по време на видеоконференция с журналисти от Азия.

"Ние виждаме, че отражението на петролните цени за момента е ограничено, но смятаме, че ако цените на петрола останат високи, каквито са и нашите очаквания, растежът в Азия може да пострада", уточнява директорът.

Според шефа на МВФ, както и според други икономисти, петролът ще остане скъп и сегашното увеличаване на цената му е различно от повишенията в миналото.

"Вече знаем, че цената на петрола няма да се понижи и да достигне нивата си от преди две години не само в краткосрочен, но и в средносрочен план", уточнява той.

Някои азиатски страни, като Индонезия и Филипините, вече усещат ефекта от високите петролни цени под формата на растяща инфлация.

Силното търсене от страна на САЩ - най-големия световен петролен потребител, и все по-силните икономики на Китай и Индия са основните причини за покачването на цената на петрола, заявява директорът на МВФ.

"За разлика от всички досегашни поскъпвания, свързани с понижението на предлагането, основната причина за сегашните високи ценови равнища е силното търсене. В Азия има много силно търсене и няма перспективи за неговото понижение", казва още Родриго Рато.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още