IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Heineken N.V. е придобил 100% от “Пивоварни Иван Таранов”

14:11 | 19.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Heineken N.V. е придобил 100% от “Пивоварни Иван Таранов”

Heineken N.V. е придобил 100% от компанията “Пивоварни Иван Таранов” (ПИТ), базирана в Кипър, съобщиха от компанията. ПИТ е собственик на три пивоварни в Русия – в Калининград, Новотроиск и Хабаровск.

Като част от сделката Heineken има опция да придобие и компанията Северное Ветри Дистрибюшън (СВД), която е дистрибуционната компания на ПИТ. Тя се състои от 23 дружества, разположени на територията на цяла Русия.

Трите пивоварни имат общ производствен капацитет от 3.5 млн. хектолитра. През 2004 г. в национален мащаб пазарния дял на “Пивоварни Иван Таранов” възлиза на 3.4%.

Сделката ще бъде финансирана с наличните кешови ресурси на Heineken. Очаква се тя да приключи през септември 2005 г., а пивоварните да започнат да носят приходи за Heineken през 2006 г. По споразумение на страните цената на покупката се пази в тайна.

От август 2004 г. досега Heineken придоби пет пивоварни в Русия: “Волга” в Нижни Новгород, “Шикхан” в Стерлитамак, “Собол” в Новосибирск, “Патра” в Екатерининбург и “Степан Разин” в Санкт Петербург. Освен това компанията подписа договор за покупката на още четири руски пивоварни: “Байкал” (Иркутск), “Калининград” (Калининград), “Новотроиск” (Южна Волга) и “Хабаровск” (Далечния изток).

В резултат от покупката на “Пивоварни Иван Таранов” се очаква пазарният дял на Heineken в Русия да нарасне до 14%, достигайки годишен обем от 11.4 млн. хектолитра. Към момента Heineken твърдо държи третото място на руския пазар, който е петият по големина в света. Според експертни прогнози през 2005 г. той ще нарасне с над 5%, достигайки 89 млн. хектолитра към края на годината.

След окончателното приключване на сделките с покупката на ПИТ и “Байкал”, Heineken ще притежава 34 марки на територията на Русия.

Heineken притежава 115 пивоварни в повече от 65 страни, които през 2004 г. са генерирали продажби в размер на 113 млн. хектолитра. През миналата година нетният оборот на Heineken N.V. достига 10 млрд. евро, а нетната й печалба възлиза на 803 млн. евро.

В България, през 1994 г., Heineken N.V. съвместно с Coca-Cola HBC купува 80% от пивоварна Загорка. През юли Загорка АД е лидер на бирения пазар с реализирани продажби в размер на 191 956 хектолитра, което й отрежда пазарен дял от 32.29%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още