IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mittal Steel ще инвестира до $350 млн. в Полша или Чехия

Това се счита за жизненоважна стъпка за подобряване на дейността на европейските предприятия на компанията, много от които са придобити в района на бившия съветски блок и се нуждаят от големи инвестиции

15:03 | 09.08.05 г.
Автор - снимка
Създател
Mittal Steel ще инвестира до $350 млн. в Полша или Чехия

Най-големият производител на стомана в света Mittal Steel обмисля да инвестира до 350 млн. долара (283 млн. евро) в завод в Европа, за да навакса изоставането си от конкурентите в производството на ламарина за автомобилната индустрия, съобщава Financial Times в електронното си издание.

Това се счита за жизненоважна стъпка за подобряване на дейността на европейските предприятия на компанията, много от които са придобити в района на бившия съветски блок и се нуждаят от големи инвестиции.

Най-вероятното място, където ще бъде направена инвестицията, е едно от съществуващите предприятия на компанията в Краков или Катовице в Полша. Инвестицията обаче може да бъде направена и в притежаваните мощности в Острава, Чехия.

В края на 2004 г. LNM Group обедини двете си дъщерни компании "Испат" и LNM Holding, след което новосъздаденото дружество закупи американския производител на стомана "Интернешънъл стийл груп" (International Steel Group). Голямата компания носи името "Митал стийл", базирана е в Ротердам, Холандия и се контролира от индийския милиардер Лакшми Митал.

Очаква се в сряда Митал да потвърди резултатите за второто тримесечие на тази година, според които чистата печалба на компанията намалява с 1,1 млрд. долара в сравнение с печалбата за първото тримесечие, главно заради пониженото търсене на стомана от страна на Китай.

Според анализаторите, в момента е много важно за Митал да подобри качеството на произвежданата в неговите предприятия ламарина, която се използва в автомобилната индустрия, за да стане по-конкурентноспособен. Основните му конкуренти в тази област в Европа са люксембургската компания Arcelor, германската Thyssen-Krupp и Voestalpine от Австрия.

В САЩ Митал е най-големият производител на висококачествена ламарина за автомобили, като годишното производство на компанията там достига до 75 млн. тона. В Европа обаче има изоставане, защото предприятията му нямат достатъчно технически възможности.

Двамата по-малки братя на Лакшми - Прамод и Винод, имат интерес да купят мажоритарен дял от българското дружество Кремиковци. Според предварителните договорки Global Steel Holdings Ltd. трябва да придобие собственика на 71% от Кремиковци - Финметалс Холдинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още