IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от средноголемите компании в света очакват между 6 и 10% растеж

Изкуственият интелект и използването на таланти ще движат развитието, а финансирането на фирмите е сред тревогите на мениджърите, показва проучване на EY

20:06 | 01.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Фокус върху многообразието и квалификацията на талантите

В знак на увереност, че растежът е устойчив, 39% от фирмите планират да наемат повече таланти на пълен работен ден през следващите 12 месеца. Това е значително увеличение от 13% на годишна база. Освен това, само 1% от анкетираните се стремят да намалят своя персонал, което е намаление от 9%. Всъщност, привличането на таланти с подходящи умения е в основата на списъка от ускорители на растежа – нарежда се преди ефективността на процесите и новите технологии.

Многообразието се изкачва начело в дневния ред за подбор на персонал, като 41% от анкетираните го цитират като най-голям приоритет, сравнено с едва 11% през 2017 г. Барометърът на растежа на EY показва, че съществува силна връзка между изпълнителните директори, които отдават приоритетно значение на многообразието като цел за подбор на персонал и на тези с най-малко многообразие в екипите.

За онези компании, които вече са изградили многообразие в изпълнителното ръководство, фокусът пада върху талантите със силни дигитални умения, според Барометъра. 56% от ръководствата на компании се стремят да изградят дигитални компетенции чрез подбор на нов персонал.

Липсата на квалифицирани таланти обаче е основна причина за безпокойство. Дори в САЩ 20% от бизнес лидерите считат, че това е най-големият риск за растежа. Това представлява увеличение от осем процентни пункта от 2017 г.

Остават притесненията за паричните потоци и финансирането

Докато достъпът до кредитиране продължава да бъде проблем, през тази година ръководствата на компаниите изтъкват недостатъчните парични потоци като по-значително предизвикателство, а 35% го нареждат на първо място. Предизвикателствата, свързани с паричните потоци и оборотния капитал водят до рискове, свързани с най-новите технологии и липсата на квалифицирани таланти.

Проблемът е най-остър в Европа, където 37% от анкетираните посочват проблемите с финансирането като най-големи, а 50% от френските изпълнителни директори го посочват като водеща грижа. Според Барометъра на растежа на ЕY, тази година има корелация между компаниите в по-високия сегмент на растеж и тези, които класират недостатъчните парични потоци като ключов риск за растежа.

В същото време компаниите, ръководени от жени, са засегнати значително от липсата на финансиране, като 18% от тях посочват достъпа до капитал като основна пречка за растежа в сравнение с 11% от компаниите, ръководени от мъже.

30% от компаниите, ръководени от жени обаче, се стремят към растеж от над 15% през следващите 12 месеца в сравнение със само 5% от компаниите, управлявани от мъже, въпреки че повече от половината от жените (52%) казват, че нямат достъп до външно финансиране.

„Финансирането е изключително важно – компаниите с висок потенциал за растеж, но без предварително осигурени ранни инвестиции могат да растат по-трудно, а и в повечето случаи тези фирми се ръководят от жени. Финансовата подкрепа за бизнесите, ръководени от жени, представлява основно предизвикателство, а само малка част от организациите по света са съсредоточени върху тяхната подкрепа”, коментира Анет Кимит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още