IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След поредните върхове петролът леко поевтиня*

Доларът остава слаб в очакване на макроданни от САЩ

10:11 | 05.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като по време на търговията в четвъртък цените на петрола достигнаха тригодишен връх, при последната азиатска сесия котировките отчетоха макар и минимален спад. Американският лек суров петрол поевтиня с 0,27% до 61,84 долара за барел. При сорта Брент понижението е с 0,26% до 67,89 долара за барел.

Според анализатори обаче има основания трендът да остане възходящ заради последните данни за запасите от суров петрол в САЩ, от които става ясно, че има силно търсене на суровината. Освен това протестите в Иран засилват опасенията за прекъсване на доставките на черното злато.

Запасите от суров петрол в САЩ се понижават със 7,4 млн. барела през седмицата, приключила на 29 декември, съобщи американската Администрация за енергийна информация. Това е значително над очаквания спад от 5,7 млн. барела, прогнозиран от S&P Global Platts.

При златото също се наблюдава леко понижение на цените в края на седмицата. Фючърсите върху ценния метал с доставка през февруари поевтиняват с 0,09% до 1320,40 долара за тройунция.

На валутните пазари добрите данни за заетостта в САЩ подкрепиха първоначално долара, но след това посоката на движение се обърна. Доларовият индекс, който следи представянето на зелените пари спрямо кошница от шест валути, в крайна сметка успя да се задържи на ниво от 91,852 пункта. Спрямо йената щатските пари поскъпнаха с 0,31% до 113,10 йени.

„Доларът изглежда много слаб в момента, като мисля, че причината се дължи на доходността на дългосрочните облигации в САЩ, която остава много ниска въпреки увеличението на лихвените проценти от страна на Фед“, коментира пред агенция Ройтерс Масаши Мурата, главен валутен стратег на Brown Brothers Harriman.

Във фокуса на инвеститорите в петък са данните за ръста на заплатите в САЩ, тъй като показателят е ключов фактор за инфлационните тенденции. Според Ройтерс икономистите очакват да бъде отчетен ръст от 2,5%.

*Информацията е актуална към 9:26 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още