IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ChevronTexaco повиши офертата си за Unocal до 17,1 млрд. долара

12:34 | 20.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
ChevronTexaco повиши офертата си за Unocal до 17,1 млрд. долара
Щатската петролна компания ChevronTexaco леко увеличи предложението си за закупуване на конкурента си Unocal на 17,1 млрд. долара, като офертата е била приета от Управителния съвет на компанията, съобщиха двете групи в сряда.

Предложената сума е по-ниска от тази на китайската компания China National Offshore Oil Corporation (CNOOC). Третата по големина китайска петролна група през юни отправи оферта за закупуване на Unocal на стойност 18,5 млрд. долара.

Unocal предпочита офертата на щатския си конкурент, още повече след като голям брой членове на американския Конгрес призоваха американска компания да бъде избрана за купувач.

В края на юни Камарата на представителите на САЩ гласува с голямо мнозинство решение за блокиране на покупката от страна на китайска компания, обосновавайки се с въпроси на националната сигурност по отношение на ключовия сектор на петролните ресурси.

Китай определи решението като политическа намеса.

"Управителният съвет на Unocal препоръчва на акционерите на компанията да гласуват в полза на споразумението за сливане с Chevron на Общо извънредно събрание, предвидено за 10 август", съобщава компанията.

ChevronTexaco предлага 7,5 млрд. долара в брой, а остатъка ще бъде изплатен в собствени акции на акционерите на Unocal. Акциите на Unocal са оценени на 63,01.

За сравнение, китайската компания предлага 67 долара на акция на акционерите на Unocal.

Ако CNOOC закупи Unocal, това ще бъде най-голямото придобиване от китайска компания в чужбина след закупуването на подразделението за компютри на американския гигант IBM от китайската група Lenovo.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още