IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея занижи прогнозата си за ръст за 2005 г. до 3.8%

09:36 | 05.07.05 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея занижи прогнозата си за ръст за 2005 г. до 3.8%
Южнокорейската централна банка занижи днес очакванията си за икономическия растеж на страната през 2005 година до 3.8% от направената си през месец декември прогноза за ръст на южнокорейската икономика с 4%.

Така според прогнозата на банката ръстът на БВП през тази година ще бъде най-слаб от 2003 година, когато бе 3.1%. За сравнение през миналата година икономиката на страната се повиши с 4.6%.

За това е съдействал по-слабият ръст на икономиката на страната през първото полугодие на годината в резултата на високите цени на петрола и по-слабата национална валута на страната.

По-силният вон спрямо долара неутрализираше в известна степен негативното за силно експортноориентираната икономика на страната поскъпване на петрола. Икономиката на Южна Корея е третата по големина в Азия. Страната внася почти 100% от преработваните петрол и природен газ. Само за последната една година цената на петрола се е повишила с близо 60%.

Независимо от по-слабото представяне на икономиката през първото полугодие, от централната банка считат, че второто полугодие ще бъде по-добро за икономиката на страната.

Централната банка занижи очакванията си за ръст на брутния вътрешен продукт само ден след като това направи и правителството на страната. То занижи очакванията си за ръст на 4% от предходните си прогнози за ръст от 5%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още