IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's: Прекомерните инвестиции в Китай крият сериозни рискове

16:01 | 22.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's: Прекомерните инвестиции в Китай крият сериозни рискове
Прекомерните инвестиции в Китай остават сериозна заплаха и носят съществени рискове пред икономиката на страната, особено при евентуалното й забавяне, се посочва в доклад, изготвен от Moody's Investors Service.

С бума на икономиката и силния ръст на инвестициите банките разшириха силно своята кредитна политика, като голяма част от кредитите могат да се определят като силно рискови и крият опасност за разразяването на финансова кризa при едно силно забавяне на ръста на страната.

Дългосрочните инвестиции в Китай регистрираха ръст от 28% през май на годишна база, показаха оповестени преди около седмица данни.

Така, въпреки че ръстът на инвестициите е под пика си от 53% в началото на миналата година, той все още е значително над правителствената прогноза и реализираните през април и март ръстове от съответно 26.5 и 26 на сто на годишна база.

Страната все още не е решила напълно проблемите, свързани с “прегряването” на икономиката, заяви Томас Бърн, вицепрезидент на Moody's. Според него инвестициите, които възлизат на 40% от БВП на Китай, са все още на едно твърде високо равнище.

В същото време при евентуално значително забавяне на икономиката банките ще имат сериозни затруднения, като се има предвид качеството на отпусканите кредити. Голяма част от тях се класифицират като високорискови.

В тази насока като един добър вариант се сочи коопериране на местните банки с чуждестранни. Това сериозно ще намали рискa пред финансовия сектор и ще засили “рисковия мениджмънт”, който към момента се сочи като един от основните проблеми пред китайските банки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още