IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола с петседмичен максимум на ниво от 54,42 долара

10:20 | 02.06.05 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с петседмичен максимум на ниво от 54,42 долара
Цената на суровия петрол регистрира вчера най-голямото си дневно повишение от 22 февруари тази година, след като поскъпна по време на щатската борсова сесия с 2.63 долара до ниво от 54.42 долара, продължавайки ръста си от вторник.

За достигането на петседмичен максимум в цената на суровината съдействаха притесненията, че щатските рафинерии няма да могат да посрещнат растящото търсене през летния сезон.

В същото време за ръста съдействаха и признаците дошли от ОПЕК, че картелът няма намерение да повишава дневния си производствен лимит.

Негативното въздействие от повишаването на цената на петрола се подсилва допълнително и от поскъпването на щатската валута спрямо останалите основни валути, като еврото например се търгува на най-ниските си нива от близо осем месеца насам.

Освен цената на петрола силен ръст регистрираха и цените на останалите петролни продукти. Отоплителното гориво поскъпна с 6% до 1.54 долара за галон. Към момента цената на суровината е с над 50% над нивата на суровината през миналата година.

По-нататъшно въздействие върху движението на цената на петрола ще окажат изнасяните днес следобед данни за запасите на петрол в САЩ за изминалата седмица.

Анализаторите очакват запасите на петрол да се запазят без изменение спрямо предходния период. Предвижданията са запасите на газолин да се повишат с 300 000 барела, а на дестилираните горива - с 1.1 млн. барела.

Ръстът в цената на петрола става реалност независимо от факта, че страните от OPEK добиват по около 30 млн. барела на ден, което е и най-големият им дневен добив от 25 години насам.

Добивайки близо до производствения си капацитет, картелът е с ограничени възможности за увеличаване на дневния си добив с цел да влияе на петролни пазар, коментират анализатори.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 16.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още