IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлускони разшири медийната си империя с придобивка за 40 млн. евро

12:59 | 24.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Берлускони разшири медийната си империя с придобивка за 40 млн. евро
Силвио Берлускони

Фамилия Берлускони разшири медийната си империя, като закупи италианската група Радио 1-0-1. Сумата по договора, който според AFP е подписан късно в събота, е 39,6 млн. евро.

Закупуването е извършено от издателската къща Мондадори, която принадлежи на семейството на италинаския министър-председател Силвио Берлускони чрез холдинга Фининвест.

От Мондадори, притежаващи и 10% от капитала на радиото Rock FM, обясняват, че целта им е да разнообразят аудиторията си. Сред публикуваните от изданието продукти са женското списание Космополитън и автобиографията на папа Йоан-Павел II.

Действията на фамилия Берлускони в света на медиите вече сериозно притесняват противниците на президента на Съвета на Европа, многократно предупреждаващи за конфликт на интереси. През декември Берлускони отказа да остъпи дела на фамилията си в медийния гигант Медиасет след приемането в Италия на нов закон, засягащ конфликта на интереси.

Фамилия Берлускони държи 50% от капитала на Медиасет – най-голямата частна телевизизионна група в Италия, отново чрез Фининвест. Вицепрезидент на телевизионния концерн е синът на италиански премиер – Пиер-Силвио Берлускони.

Междувременно от този уикенд Медиасет започна платено излъчване на футболни мачове, конкурирайки по този начин платената телевизия Скай Италия на медийния магнат Рупърт Мърдок.

През 2004 г.бизнес седмичникът Милано Форца обяви италианския премиер за най-богатият италианец. Силвио Берлускони има едно от най-големите богатства в света, възлизащо на над 12 млрд. долара. Освен издателсвтото Медиасет и холдинга Фининвест (включващ издателството Мондадори, банкови, застрахователни и други компании), фамилия Берлускони е собственик и на футболния клуб Милан.

Италианският министър-председател обаче често става и основна фигура в разследвания и съдебни дела. Сред най-големите скандали е подновеното през миналата година дело за корупция, свързано с продажбата на италианския хранителен концерн SME през далечната 1985 г. Берлускони се обвинява, че е свързан с даването на подкупи на римски магистрати, целящи повлияване върху течащата тогава приватизация на SME.

За последните 10 години бизнесът на премиера бе обект на около 90 разследвания. Берлускони стана първият премиер на Италия, изправен пред съда. Когато за първи път застана на съдебната скамейка в качеството си на обвиняем, той заяви, че действията на съда могат да се определят единствено като “политически лов на вещици”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още