IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple с четворно покачване на печалбата благодарение на iPod и Macintosh

10:25 | 13.01.05 г.
Автор - снимка
Създател
Apple с четворно покачване на печалбата благодарение на iPod и Macintosh
Американският гигант Apple Computer обяви четворно покачване на печалбата си за първото финансово тримесечие на тази година благодарение на силното търсене на цифровите музикални плеъри iPod и на компютрите Macintosh.

Нетната печалба на компанията за приключилото на 25 декември тримесечие възлиза на 295 млн. долара, или 70 цента на акция, като за сравнение през същия период на предходната година резултатите са били съответно 63 млн. долара и 17 цента. Най-оптимистичните прогнози на анализаторите бяха за печалба на акция от 55 цента.

За периода октомври - декември Apple е доставил 4,58 млн. цифрови плеъра iPod, което се равнява на оборот от 1,21 млрд. долара, като добрите резултати се дължат най-вече на празниците в края на годината. През предходното тримесечие компанията беше доставила 2 млн. плеъра, а в сравнение с първото тримесечие на предходната финансова година ръстът е от 525%.

Калифорнийската компания е доставила 1,046 млн. компютъра с марка Macintosh, което се равнява на оборот от 1,61 млрд. долара, или покачване от 26 на сто на годишна база.

Оборотът на компанията от всички основни дейности е скочил със 74% до 3,49 млрд. долара, при очаквания на анализатори от 3,14 млрд. долара.

След добрите резултати някои анализатори коментираха, че тази тенденция на растеж ще се запази поне през следващите две тримесечия.

Преди ден от Apple обявиха пускането на пазара на по-евтин плеър iPod за 99 долара и олекотен компютър Mac за 499 долара.

За следващото тримесечие от компанията предвиждат оборот от 2,9 млрд. долара и печалба на акция от 40 цента, при прогнози на анализаторите за печалба от 33 цента при оборот от 2,76 млрд. долара.

По време на редовната борсова сесия акциите на Apple поскъпнаха с 90 цента, или 1,39%, до 65,46 долара, а след обявяването на резултатите станало факт след приключването на сесията, акциите се покачиха със 7.69 долара, или 11,75% до 73.15 долара.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още