IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 ноември

08:30 | 19.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 19 ноември

Висшистите се реализират малко по-добре на пазара на труда

В. Капитал

Леко подобряване на реализацията на висшистите на пазара на труда, но все още големи различия в нивата на доходи и безработица в зависимост от завършеното професионално направление и висше училище. Това е основният извод от новите данни в рейтинговата система на висшите училища в България, чието издание за 2016 г. беше представено в петък в Министерството на образованието и науката.

"Данните потвърждават, че наблюдаваме, макар и крехка, положителна тенденция - всички индикатори, които измерват реализацията на пазара на труда, се подобряват през 2016 г.", коментира Георги Стойчев, изпълнителен директор на институт "Отворено общество", който е част от консорциума, разработващ рейтинговата система. Средният осигурителен доход на завършилите български висши училища пред последните пет години нараства от 925 лв. през миналата година до 1020 лв. през 2016 г., като най-висок е при завършилите информатика, математика и проучване и добив на полезни изкопаеми. Делът на регистрираните безработни сред висшистите пък спада до 3.38% в сравнение с 3.74% година по-рано.

Темидамаркет:

На страната на компанията на Пеевски очевидно са прокуратурата и някои съдилища

В. Капитал

В началото на седмицата Софийската градска прокурaтура разпрати кратко съобщение, че е предала на съд мениджър от веригата "Техномаркет", който е ощетил дружеството с 4.2 млн. лв. Става дума за 30-годишния Николай Китов, който носи името на баща си - съосновател и доскоро изпълнителен директора на веригата. Според прокуратурата Китов-младши не е прекратил доставките от "Техномаркет" към "МЛЛ трейд" въпреки достигане на договорения кредитен лимит, а след това "не е предприел и действия по събиране на вземания" или "тяхното обезпечение".

Съюзът на съдиите се съмнява в тайната на е-гласуването

В. Сега

Въпреки уверенията на Висшия съдебен съвет (ВСС), че няма опасност тайната на магистратския вот да бъде застрашена заради новата система за електронно гласуване, Съюзът на съдиите (ССБ) все още има съмнения. Пред "Сега" председателят му Атанас Атанасов заяви, че притесненията са свързани главно с номерата върху пликовете с талони, както и с други неизяснени детайли около гласуването.

ВСС проведе експериментално гласуване и го отчете като успешно, но магистрати изразиха съмнения. Опасенията им, че тайната на вота може да се разкрие, са заради практиката всеки да получава запечатан плик с уникален линк и код, с който се гласува. На плика има номер, а магистратът се подписва с името си срещу него, т.е. ако предварително се знае в кой плик какъв код има, може да се проследи и кой как е гласувал.

През януари ще е първото реално гласуване - тогава прокурорите ще гласуват за нов член на ВСС.

Турски военни, работещи в структурите на НАТО, са искали убежище

В. Сега

Турски военни, работещи в структурите на НАТО, са искали убежище след неуспешния опит за преврат в родината им от 15 юли, заяви генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг, цитиран от Би Би Си. Той обясни, че турците са подали молби в държавите, където са били изпратени на работа, но отказа да съобщи броя на тези хора, както и причините, посочени в подадените документи за убежище. Столтенберг заяви, че държавите разглеждат всеки от случаите индивидуално.

Турските власти предприеха масови арести и уволнения на военни, полицаи, учители, съдии, журналисти и др. след опита за преврат заради съмнения, че тези хора имат връзки със смятания за главен организатор на преврата ислямски проповедник Фетуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ. Завчера стана ясно, че турски военни от базата в Рамщайн, Германия, са поискали от Берлин убежище за себе си и семействата си.

ЕП подготвя резолюция за прекратяване на преговорите за членство на Турция в ЕС

В. Труд

На следващата си пленарна сесия Европарламентът ще обсъди резолюция с призив към ЕС да спре преговорите за присъединяване на Турция към общността заради последните действия на нейната власт, предаде БГНЕС.

„Проектът за резолюция ще бъде обсъден на 22 ноември, а гласуването ще се състои на 24 ноември“, разкри източник от Европарламента пред агенция РИА-Новости. По думите му резолюцията е задействана от парламентарните фракции на социалистите и демократите, която е втората по численост и влияние в тази институция.

Резолюцията няма да има задължителен характер. Различни евроинституции и отделни политици изразяваха неведнъж безпокойство от последните събития в Турция – от дебата за връщането на смъртното наказание, ограничаването на свободата в медиите, ареста на парламентаристи от прокюрдската Народна демократична партия.

Кои специалности осигуряват най-висок доход

В. 24 часа

Най-високи средни доходи сред абсолвентите на висши училища в България получават завършилите професионални направления Информатика и компютърни науки, Матетматика, Проучване и добив на полезни изкопаеми, Обществено здраве, Комуникационна и компютърна техника, Военно дело, Металургия, Фармация, Медицина и Електротехника, електроника и информатика. Това показва новото издание на рейтинговата система на университетите в България, което бе официално представено.

Готвят 2000 страници обвинение по делото КТБ

В. Монитор

Обвинителният акт по делото КТБ, където основен обвиняем е забегналият в Сърбия банкер Цветан Василев, ще бъде около 2000 страници, научи Агенция „Монитор“. Адвокатът му Константин Симеонов днес бе призован да се яви на 29 ноември в Столичното следствие за предявяване на материали по делото. Обвинителният акт е пред финализиране и се очаква да бъде внесен в спецсъда в първите месеци на следващата година. Все още се очаква назначената финансова експертиза.

Към доказателствата за източване на 206 млн. лева от КТБ ще бъдат прибавени и такива за  разграбването на близо 3 млрд. лева от банката чрез отпускането на необезпечени кредити. Парите били раздавани предимно на фирми, свързани с Цветан Василев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още