IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катерене по дърветата: новата доходна мода в сферата на туризма

12:45 | 30.08.04 г.
Автор - снимка
Създател
Катерене по дърветата: новата доходна мода в сферата на туризма
Срещу 20 евро можете да ходите по въже, опънато между дърветата

Те идват заради “физическото предизвикателство”, “за да прекарат приятни моменти със семейството” или “да си повдигнат адреналина”: любителите на горските акробатични обиколки, които се катерят по дърветата, са все по-многобройни. Това е новата доходна мода, която е довела до създаването на специализирани паркове в многобройни краища на Франция.

“Това е едно ново развлечение в духа на завръщането към природата”, обяснява Филип Оалик, директор на новооткрития в дъбова горичка парк в околностите на Жиронд (Франция).

Мостчета стил Тарзан, люлки и въжета осигуряват придвижването ви на десетина метра над земята, като разбира се разполагате с предпазен колан. Някои прекарват часове наред по дърветата без да се притесняват от годините си - най-възрастният посетител е над седемдесетгодишен.

За да впечатли широката публика, която включва както добри спортисти, така и дядовци, дошли да поглезят внуците си, най-големият парк предлага 200 игри с различна степен на трудност, вдъхновени от военни тренировки.

Благодарение на добрите предпазни мерки всеки може да влезе за известно време в ролята на актьор, да си придаде страшен вид, без да се поддава на реални рискове и без да е виден спортист.

Атракционът посреща на ден над 400 любители на силните усещания, което е своеобразен рекорд. Реконструиран, след като е бил разрушен от торнадо, паркът е посрещнал 23 000 човека през миналия месец, като през юли 2001г. техният брой е бил 19 000.

Входът е от 10 до 20 евро, а въодушевлението на посетителите е достойно за похвала.

Лидерът в този сектор - Aventure Parc, е отворил 15 парка от 1995 г., а марки като Tepacap, Robinson или Masaya го следват по петите. Дори Eurodisney вече предлага подобна атракция - обиколката на Дейви Крокет. В същото време има и много независими фирми, които с подкрепата на местни организации отварят нови паркове, които се превръщат в туристическа атракция.

В Алпите, където са създадени първите паркове, техният брой вече се е увеличил от 19 на 87 за периода 1999 - 2002 г. и продължава да нараства. От планините модата е завладяла и равнините и във Франция вече има най-малко 300 подобни атракциона.

В парка, разположен на двадесет минути от Жиронд, са инвестирани 150 000 евро, което е сравнително незначителна сума. Неговата основна цел е: да осигури убежище за гражданите, които имат нужда да излязат от бетонния свят.

За компанията Prisme, която прави проектите и се занимава с изграждането и инсталацията на игрите в цяла Франция, “големият бум през последните години” е създал голяма конкуренция.

“Всъщност именно условията за сигурност и креативният дух са гаранцията за успех”, според Даниел Вутие, бивш планински водач и един от основателите на Prisme.

Досега любовта към риска и страстта към дърветата беше френски специалитет. Но тъй като вече има пренасищане на пазара, Prisme започва да изгражда атракциони и в Италия, Белгия, Швейцария и съвсем отскоро - в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още