IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 5 септември

08:53 | 05.09.16 г.
Преглед на печата за 5 септември

Бивш антитерорист, трениран в САЩ, е новият военен командир на "Ислямска държава"
в. Сега

Бившият командир на специалните полицейски части на Таджикистан Гулмурод Халимов е новият военен ръководител на "Ислямска държава", съобщава OFFNEWS, позовавайки се на Regnum и на иракски медии.
Халимов се включил в редовете на терористите през май миналата година и получи прякора „Ал-Таджики“. Сега той е заел позицията на убития Умар аш Шишани, но рокадата не е обявена официално от „Ислямска държава“.

В подкрепа на спекулациите за кариерното развитие на Халимов е и фактът, че само преди три дни Държавният департамент на САЩ обяви награда от 3 милиона долара за главата на бившия таджикски полковник. Включването му в списъка с издирвани терористи, за които се предлагат солидни премии, бе обяснено с това, че заемал "ключова роля" в редовете на ислямистите, без допълнителни подробности.

Юнкер: Великобритания не трябва да води преговори с трети страни, докато е в ЕС
в. Сега

Проведените разговори между Великобритания и Австралия малко преди откриването на срещата на Г-20 предизвикаха критична реакция на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Според Юнкер Великобритания не трябва да води търговски преговори с трети страни, докато е част от ЕС, съобщи БНР. В информацията се припомня, че още няма яснота кога точно Лондон ще поиска задействане на клаузата от Лисабонския договор за излизане от ЕС, но това няма да е по-рано от догодина.

Еднодневните договори: ремонтът задължителен
в. Капитал

Добра идея, лошо изпълнение. Така изглежда ситуацията с еднодневните трудови договори в земеделието, които бяха въведени преди малко повече от година. От една страна, краткосрочните контракти изсветляват донякъде пазара на труда, носят приходи на бюджета и осигуряват някаква защита на най-нископлатените работници. От друга обаче, идеята, осъществена набързо и без оценка на въздействието, донесе след себе си много бюрокрация за земеделците, които в активния сезон просто нямат време за губене в попълване на стотици хартийки и редене по опашки.

Подобна гъвкавост на пазара на труда определено е необходима. И тази необходимост се вижда ясно от разминаването между броя на реално работещите на полето и регистрираните. Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че работещите на трудов договор в земеделието са около 88 хил. души, а още около 26 хил. души са временно наетите. По информация на социалното министерство обаче в аграрния сектор работят между 700 хил. и 1.3 млн. души. А е публична тайна, че огромна част от работната ръка в земеделието са хора, които взимат социални помощи и реално нямат право да работят.

Ген. Радев: Държава не се управлява с тв скечове
в. Стандарт

България се нуждае от по-балансирана външна политика, смята кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев. Пред Дарик той бе категоричен, че ако бъде избран за държавен глава, след Брюксел би посетил и Вашингтон, и Москва. Ако получи покана, ще отиде на Парада на победата над фашизма на 9 май в руската столица за разлика от Росен Плевнелиев, който миналата година отказа да присъства.

"България трябва да преследва своите интереси. Загубихме много от това, че обявяваме Русия за враг. Нуждаем се от партньори. А Русия е един огромен пазар и нашият бизнес би получил добър стимул да се развива", коментира Радев. Той изтъкна, че има различен стил от премиера Бойко Борисов. "Не приемам държавата да се управлява с телевизионни скечове. Не гледам на българските граждани като на публика, която да забавлявам, а като на критично мислещи хора".

Свършват хотелите 5 звезди за Независимостта
в. Монитор

Свършват местата в петзвездните хотели на първа линия по морето заради предстоящите четири почивни дни около Деня на независимостта - 22 септември, установи проверка на „Монитор“.

Легловата база по морето, където се очаква да се отправят по-голямата част от сънародниците ни, пък е заета над 50%., сочи справка на сайта booking.com.

Хотелиерите са намалили цените в сравнение с активните месеци през лятото с цел да удължат сезона. Така срещу 587 лв. можем да отседнем в 5-звезден хотел в Слънчев бряг. Цената е за три нощувки за двама възрастни с две деца. В обявата се посочва, че в сумата, която ще заплатим се включва ползване на паркинг, фитнес и открит плувен басейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още