IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите отвъд Океана опитват повишения*

Инвеститорите следят новините около вота за Brexit и чакат изслушването на Джанет Йелън

17:59 | 21.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Основните индекси на американския фондов пазар опитват ръстове при старта на търговията във вторник. Инвеститорите са вперили погледи не само в последните социологически проучвания около референдума във Великобритания, но и към цената на петрола и последните коментари на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън, отбелязва CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,13% до 17 827,64 пункта. Широкият индекс Standard & Poor‘s 500 прибавя 0,14% към стойността си до 2 086,23 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite за момента е нагоре с 0,05% до 4 839,70 пункта.

„Фокусът тази седмица е върху вота във Великобритания в четвъртък. Изглежда, че спрямо вчера резултатите от проучванията се обтегнаха“, коментира главният инвестиционен консултант на Baird Брус Битълс.

По думите му пазарът е много нервен, а никой не е направил печалби от началото на годината.

Освен че референдумът е в четвъртък, тази вечер е първото изслушване на Джанет Йелън пред Конгреса на САЩ. В нейни предварителни бележки тя посочва, че е нужен един по-внимателен подход по отношение на паричната политика.

Въпреки че темпото на подобрение на трудовия пазар се е забавило, е важно да не се реагира твърде оптимистично на докладите за него. Според нея евентуален Brexit ще има сурови икономически последици.

На пазара на суровини цената на фючърсите върху американския суров петрол с доставка през юли се понижава с 1,02 долара, или с около 2%, до 48,35 долара за барел.

Контрактите върху златото с доставка през август изтриват 15,30 долара от цената си до 1 276,80 долара за тройунция.

На облигационните пазари доходността по 2-годишните държавни облигации намаля до 0,69%. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа пък се покачи до 1,61%.

На валутните пазари доларовият индекс увеличава първоначалните печалби, за да се търгува с 0,5% ръст. Едно евро се обменя за 1,125 долара, а курсът на японската валута е 104,5 йени за долар. Курсът на лирата спрямо долара е надолу до 1,468 долара за една лира. По-рано през деня лирата се озова на най-високото си ниво от 4 януари насам, след като поскъпна с 2% в понеделник.

* Информацията е актуална към 17:43 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още