IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американците са дарили над 373 млрд. долара през 2015 г.

Всеки ден в САЩ се дават по 1 млрд. долара за благотворителност

18:24 | 14.06.16 г.
Американците са дарили над 373 млрд. долара през 2015 г.

През 2015 г. американците са дали рекордна сума за благотворителност, съобщава MarketWatch, като се позовава на доклад на Giving USA Foundation.

Благотворителните дарения на физически лица, фондации и корпорации са нараснали с около 4% до 373,25 млрд. долара през 2015 г., което е абсолютен рекорд. Това означава, че средно американците дават над 1 млрд. за благотворителност на ден.

Най-голям дял от общия обем средства за благотворителност се предоставя от физически лица. Даренията им се изчисляват на 264,58 млрд. долара през 2015 г., което е с 3,8% повече спрямо предходната година.

Даренията като цяло са се увеличили на годишна база. Фондации са предоставили 58,6 млрд. долара, което представлява ръст от 6,5%, а фирмите са дарили 18,45 млрд. долара, което е с 3,9% повече през 2015 г. спрямо предходната. Благотворителните завещания са за 31,76 милиарда долара, което представлява ръст от 2,1% на годишна база.

През последните години два фактора движат възходящата тенденция при благотворителността в Страната на неограничените възможности – продължаващото икономическо възстановяване и нарастването на личния доход. Освен това, за разлика от по-старите поколения, младите днес са по-склонни да даряват и се ангажират повече с благотворителна дейност, посочва се в доклада.

„Фактът, че днес даваме повече, отколкото сме имали през предишните десетилетия, се дължи на различни фактори, включително на това, че Америка е станала по-богата страна”, обяснява Кийт Къртис, председател на фондацията, провела проучването.

За какво обаче американците дават парите си?

Най-голяма част от даренията отиват за религиозни каузи – 119,3 млрд. долара. На второ място са средствата, дарени за образование – 57,48 млрд. долара, а на трето са за човешки услуги – 45,21 млрд. долара, много от които отиват в помощ на хора с по-малко възможности.

Най-малко американците даряват за околна среда и животни – 10,68 млрд. долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още