IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

22% ръст на печалбата на Dell за тримесечието

10:24 | 14.05.04 г.
Автор - снимка
Създател
22% ръст на печалбата на Dell за тримесечието
Вчера след затварянето на щатските пазари най-големият производител на персонални компютри в света Dell обяви своите резултати за настоящото тримесечие.

Компанията оповести чиста печалба в размер 731 млн. долара, или 28 цента на акция, в сравнение с 598 млн. долара, или 23 цента на акция през сравнимото тримесечие на миналата година, с което отговори на средните очаквания на анализаторите.

Приходите за тримесечието в размер на 11.54 млрд. долара се оказаха над средните очаквания за приходи в размер на 11.4 млрд. долара и значително над отбелязаните през първото тримесечие на миналата година приходи от 9.53 млрд. долара.

От компанията обявиха, че неочаквано повишение в цената на паметта за персонални компютри през април е ограничило печалбата с близо един цент. Ръстът е довел до увеличаване на разходите на компанията с 10 долара на компютър.

Dell доставя своите продукти на крайните потребители и в тази насока се облагодетелстваше от по-ниските цени на компютърните компоненти, които не разработва самостоятелно, а купува директно от доставчици.

Основната част от приходите на компанията са резултат от продажба на персонални компютри, но гигантът произвежда още сървъри и принтери. За изминалото тримесечие Dell е увеличил пазарния си дял при принтерите, като обяви, че предстои представянето на нови принтери, които ще са на цена около една трета от тези на конкурентите.

Явно очакващи по-добри от представените резултати, разочарованите инвеститори изпратиха акциите на компанията силно надолу на извънборсовия пазар, като книжата се понижиха с 3% до 34.70 долара.

Като цяло след вчерашните не дотам добри макроданни борсовата сесия на щатските пазари протече сравнително спокойно. Индексите отвориха на отрицателна територия и прекараха деня в борба да минат над нулевите стойности, като в крайна сметка затвориха близко до тях.

Dow Jones затвори над психологическото ниво при 10 000, като за деня отбеляза минимален спад с 0.34% до 10 010.74 пункта.

Технологичният Nasdaq и широкият S&P 500 затвориха почти на нулата, като последният не успя да преодолее психологическото ниво при 1 100 и затвори малко под него на ниво от 1 096.44 пункта.

Като цяло акциите се търгуваха при ниски обеми. Книжата на Cisco бяха едва на трето място сред най-търгуваните на NASDAQ акции с обем от едва 52 млн. броя, отстъпвайки пред Microsoft и Intel. Понижаващите се компании превишиха по брой повишаващите се в съотношение 1 767 към 1 363.

Не особено позитивно бе и настроението на азиатските пазари. Японският Nikkei 225 затвори нагоре с 0.23% до 10 849.63 пункта подкрепен от покупки в последните часове на борсовата сесия.

Корейският KOSPI загуби цели 2.74%, независимо от намаляващата политическа нестабилност в страната.

Индексът на азиатските пазара MSCI на страните отвъд Япония, като цяло се понижи с 1.68%.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още